Terug

Marmen Quartet

 
Foto : Marco Borggreve

Marmen Quartet

Johannes Marmen (viool)
Laia Valentin Braun (viool)
Bryony Gibson-Cornish (altviool)
Sinéad O'Halloran (cello)

Met een groeiende reputatie vanwege de moed, vitaliteit en intensiteit van hun uitvoeringen, vestigt het Marmen Quartet zich snel als een van de meest indrukwekkende en boeiende nieuwe talenten in de kamermuziekwereld. 2019 was een jaar van grote prestaties voor het kwartet, met eerste prijzen op zowel de Bordeaux International String Quartet Competition als de Banff International String Quartet Competition, waar ze ook de Haydn en Canadian Commission prijzen wonnen. Andere onderscheidingen zijn onder andere de eerste prijs op de Royal Overseas League Competition (2018) en prijzen op de Internationale Joseph Joachim Kamermuziekwedstrijd… Het Marmen Quartet heeft opgetreden in zalen waaronder Wigmore Hall, Berlin Philharmonie, Boulez Saal, Frankfurt Alte Oper, Stockholm Konserthuset, Milton Court (Barbican), Palladium Malmö en Muziekgebouw Eindhoven. Het Kwartet treedt regelmatig op in heel Zweden en in 2020 presenteerde het zijn eerste volledige cyclus van Beethoven String Quartets voor Musik I Syd. Festivaloptredens hebben het kwartet gebracht naar de Amsterdam String Quartet Biennale, BBC Proms, Hitzacker, Lockenhaus, Mecklenburg Vorpommern en de Barcelona en Gulbenkian Foundation String Quartet Biennale Festivals.

In de VS nam het Kwartet in 2022 zijn positie op als Peak Fellowship Ensemble-in-Residence aan de Meadows School of the Arts, Southern Methodist University in samenwerking met de Banff International String Quartet Competition; een relatie waarbij het kwartet nauw samenwerkt met de studenten van de universiteit en ook optredens geeft en nieuwe projecten ontwikkelt tijdens zijn residenties. Het kwartet keert drie keer terug naar de universiteit in het seizoen 22/23, met andere hoogtepunten in Noord-Amerika, waaronder optredens in Calgary en Vancouver.

Een ander hoogtepunt van het seizoen 22/23 zal zijn dat het Marmen Quartet deelneemt aan het Quartetthaus-project van de Australian National Academy of Music, gehost in Londen door de Royal Albert Hall. Een showcase van zowel muzikaal als architectonisch talent, het Quartetthaus-programma bevat werken van zowel Australische als Britse kunstenaars, waaronder een nieuw stuk van Hannah Kendall in opdracht van het Marmen Quartet door ANAM. Andere hoogtepunten in het VK zijn onder andere een terugkeer naar Wigmore Hall, evenals optredens in Cambridge, Manchester, Belfast en Sheffield. In Europa brengen recitalverbintenissen het Kwartet naar Bremen, München en Bern, en nemen ze ook deel aan het Heidelberg String Quartet Festival en maken ze een uitgebreide tour door Ierland voor de National String Quartet Foundation. Elders maakt het Kwartet zijn debuut in Israël met een tournee met optredens in Jeruzalem en Tel Aviv.

Opgericht in 2013 aan het Royal College of Music, waren de leden van het Marmen Quartet houders van de Guildhall School of Music String Quartet Fellowship (2018-2020) en studeerden ze aan de Hochschule für Musik in Hannover bij Oliver Wille, evenals in Londen bij Simon Rowland-Jones en John Myerscough (Doric Quartet). Ze werden begeleid door de overleden Peter Cropper en hebben steun ontvangen van de Musicians Company/Concordia Foundation, de Hattori Foundation, Help Musicians en de Royal Philharmonic Society (Albert en Eugenie Frost Prize).

Marmen Quartet speelt op 28 januari om 23:00 in de Grote Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ, op 29 januari om 09:30 in de Kleine Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ en op 29 januari om 17:00 in de Grote Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ.