Outreach-projecten

Outreach, educatie en talentontwikkeling in de tussenliggende jaren

Het festival vindt eens in de twee jaar plaats, maar er ontstaan steeds meer projecten die in de tussenliggende jaren plaatsvinden. Deze projecten focussen zich met name op outreach en educatie. We werken onder andere structureel samen met het Leerorkest en de taalscholen van Taal & COAST Op Maat om het strijkkwartet te brengen op plekken waar het niet vanzelfsprekend komt.

Al deze samenwerkingen komen voort uit de missie van de Strijkkwartet Biënnale, die de grenzen van het festival ver overstijgt: een zo groot en divers mogelijk publiek inspireren om het strijkkwartet in al zijn facetten te beleven en verder te ontdekken.

 

Strijkkwartet Biënnale & het Leerorkest

My first string quartet

In 2016 initieerde de Strijkkwartet Biënnale in de aanloop naar de eerste festivaleditie een project wat het best kan worden omschreven als ‘een avontuur’ voor beide organisaties. ‘My First String Quartet’ werd in het leven geroepen: een meerjarig traject waarin een groep gemotiveerde kinderen intensief strijkkwartet leren spelen.

De samenwerking bleek voor beide organisaties perfect aan te sluiten op de respectievelijke visies. De Strijkkwartet Biënnale vond bij het Leerorkest een bestaande infrastructuur om het strijkkwartet op een diepgaande en waardevolle manier te introduceren bij publieksgroepen die ver van de concertzaal af staan en bovendien een zaadje te planten bij een nieuwe generatie luisteraars en spelers in spé. Het Leerorkest vond op haar beurt een partner om een nieuwe stap te zetten in haar muziekeducatie.

Lees alles over onze samenwerking
 

Strijkkwartet Biënnale & Taalscholen

Sinds de tweede festival-editie werken we samen met Taal & COAST op Maat, een taal- en inburgeringschool in Amsterdam. Enthousiaste en deskundige docenten begeleiden daar cursisten Taal & Ouderbetrokkenheid (TOB) niet alleen op het gebied van het leren van de Nederlandse taal, maar helpen hen ook om nog beter de Nederlandse samenleving én de stad Amsterdam te navigeren. Een van de mooiste dingen aan Amsterdam is het enorme aanbod aan cultuur dat er te ontdekken is – wat Taal & COAST op Maat graag mee wil geven aan hun cursisten.

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam neemt daarin een actieve rol. In gesprekken en discussies met de cursisten vertellen we in een aantal sessies over klassieke muziek en het strijkkwartet in het bijzonder; we laten verschillende muziekstijlen horen en wisselen met de cursisten uit waar zij normaalgesproken naar luisteren, of ze vertellen over de muziek in hun land van afkomst. We gaan in discussie over of het leuk is om naar strijkkwartet of klassieke muziek te gaan, of ze daar behoefte aan hebben, of juist helemaal niet. De sessies worden afgesloten met een festival-bezoek. Ze maken kennis met het Muziekgebouw als concertzaal, en met de Strijkkwartet Biënnale als een van de vele bijzondere festivals die de stad Amsterdam kent.

Tijdens de Strijkkwartet Biënnale 2020 hebben we drie TOB-groepen een concertbezoek aan kunnen bieden en heeft een aantal cursisten meegedraaid als vrijwilliger van het festival. In de toekomst hopen we natuurlijk veel meer nieuwe Nederlanders te kunnen helpen met het vinden van hun weg in het Amsterdamse (culturele) leven!

 

Ik ben vorig jaar naar de Strijkkwartet Biënnale geweest met een groepsles. Dat was heel erg leuk, de muziek was erg leuk en het was gezellig. Het was de eerste keer dat ik naar de Strijkkwartet Biënnale geweest ben en ik wil er graag nog een keer heen.

Noha, leerling Taal & COAST op Maat

Het Strijkkwartet Biënnale Amsterdam-concert was een van de nuttige buitenschoolse reizen waaraan ik mee deed als een TOB-cursist. Daardoor werd ik ondergedompeld in het bruisende en kleurrijke culturele leven in de stad Amsterdam. Bedankt!

Huyen Nguyen Huynh, leerling Taal & COAST op Maat