Terug

Vroege Haydn

met Marmen Quartet

09:30 / ma 29 jan / Kleine Zaal Muziekgebouw / € 23,00

2024    Ochtend    Vroege Haydn   
Marmen Quartet
Foto : Marco Borggreve

Marmen Quartet

Johannes Marmen (viool)
Laia Valentin Braun (viool)
Bryony Gibson-Cornish (altviool)
Sinéad O'Halloran (cello)

Joseph Haydn

Strijkkwartet op. 33 nr. 6

Toru Takemitsu

A Way A Lone

In zijn kwartetten opus 33 slaat Haydn nieuwe wegen in: geen Sturm und Drang, meer ruimte voor humor. Nummer zes demonstreert niet alleen de lichtere stijl van deze werken, maar ook Haydns meesterlijke raffinement. Takemitsu’s geheimzinnige A Way a Lone, gebaseerd op een fragment uit Finnegans Wake van James Joyce, biedt een ernstig tegenwicht. 

Bestaat toeval? De jonge componerende violist Joseph Haydn – nog lang geen ‘Papa’, eerder ‘puppy’ Haydn – speelde met drie willekeurige andere strijkers voor de Weense graaf Von Fürnberg. De toevallige samenklank beviel zo goed, dat de graaf Haydn vroeg om meer repertoire voor deze combinatie. In de werken die volgden, legde Haydn de basis voor het strijkkwartet, het medium dat ons zoveel prachtige muziek heeft geschonken. In de concertreeks Vroege Haydn ligt de klassieke schoonheid van Haydns opus 33 iedere morgen in handen van een ander kwartet.

De hele Vroege Haydn-reeks bijwonen? Kom naar het Leonkoro Quartett, Kitgut Quartet, Simply Quartet, Australian String Quartet en het Tetzlaff Quartett.

Bestel kaarten

Gerelateerde programma's

28

jan
zondag
23:00 uur

Bestel kaarten
Kleine Zaal Muziekgebouw

Late Beethoven: Opus 131

€ 25,00

29

jan
maandag
17:00 uur

Bestel kaarten
Kleine Zaal Muziekgebouw

Selected by

€ 25,00