Terug

Simply Quartet

 
Foto : Cristina Ferrimin

Simply Quartet

Danfeng Shen (viool)
Antonia Rankersberger (viool)
Xiang Lyu (altviool)
Ivan Valentin Hollup Roald (cello)

“Het Simply Quartet speelt niet voor, maar expliciet voor hun publiek, waardoor iedereen zich aangesproken voelt.”

…woorden gebruikt door de “Süddeutsche Zeitung” in juni 2022, die een van de vele facetten van het Simply Quartet treffend beschrijven, wat hen tot een uitmuntend kwartet maakt.

“Uit de Chinese filosofie komt het idee van een groot geheel waarin tegenstellingen afhankelijk zijn van elkaar en elkaar aanvullen. Op basis van dit idee combineren we complexiteit en eenvoud. Als vier verschillende individuen geven we samen vorm aan de eenheid van het strijkkwartet, het koninklijke genre van de kamermuziek.”

Het Simply Quartet is voortdurend op zoek naar een diep begrip van de inherente taal van muziek: van de vroege klassieke werken tot de moderne strijkkwartetliteratuur. Ze leggen grote nadruk op het combineren van de drie contrasterende culturen (China, Oostenrijk, Noorwegen) waarop ze hun inspiratie putten om een eigen muzikale taal te ontwikkelen; door werken uit elk van hun culturen te verkennen, verdiepen ze hun kennis van verschillende klankwerelden. Oorspronkelijk opgericht in Shanghai onder leiding van Jensen Horn-Sin Lam, verhuisde het kwartet naar Wenen om de essentie en de oorsprong van het kwartetspel intensief te verkennen – aan het Joseph Haydn Instituut van de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen studeert het ensemble bij Johannes Meissl. Daarnaast heeft het kwartet waardevolle ervaringen en impulsen te danken aan de jaren aan de European Chamber Music Academy. Verdere invloeden vangt het kwartet op in de klas van Günter Pichler aan de Reina Sofía School of Music in Madrid, waar het in 2020 en 2021 deel van uitmaakte.

Het Simply Quartet heeft al vier eerste prijzen gewonnen bij gerenommeerde kamermuziekcompetities: Bij de International Carl Nielsen Competition in Kopenhagen & de “Quatuor á Bordeaux” in 2019, de “Franz Schubert and the Music of Modernity” in Graz in 2018 en in 2017 bij de International Joseph Haydn Chamber Music Competition in Wenen. In het Vienna Konzerthaus maakte het Simply Quartet deel uit van het Great Talent programma (2020-2022) en in het seizoen 2021/2022 waren ze een van de geselecteerde ensembles van de ECHO Rising Stars serie met debuten in concertzalen als BOZAR Brussel, Concertgebouw Amsterdam, Palau de la Música Catalana, Elbphilharmonie Hamburg of de Luxembourg & Paris Philharmonies.

Primarius Danfeng Shen bespeelt een viool van Giovanni Battista Guadagnini uit 1753, die tot zijn beschikking staat dankzij een gulle lening van MERITO String Instruments Trust GmbH. Antonia Rankersberger bespeelt een viool van Camillo Camilli uit 1736 (Mantua), die haar ter beschikking is gesteld door de Oostenrijkse Nationale Bank.

Simply Quartet speelt op 1 februari om 09:30 in de Kleine Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ en op 1 februari om 22:30 in de Grote Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ.