Terug

Leonkoro Quartett

 
Foto : Nikolaj Lund

Leonkoro Quartett

Jonathan Schwarz (viool)
Amelie Wallner (viool)
Mayu Konoe (altviool)
Lukas Schwarz (cello)

Het Leonkoro Quartett, opgericht in Berlijn in 2019, kan nauwelijks treffender worden beschreven dan in de recensie gepubliceerd in de Frankfurter Allgemeine Zeitung in januari 2022.

Het ensemble bestaat uit de broers Jonathan en Lukas Schwarz op 1e viool en cello, met Amelie Wallner op de 2e viool en Mayu Konoe op altviool voor de middenstemmen. Leonkoro, in het Esperanto: Lionheart, verwijst niet toevallig naar het kinderboek van Astrid Lindgren over twee broers, een boek dat het ernstige feit van sterven contrasteert met een grote en oprechte troost – een betekenis die ook op verschillende plaatsen in de muziek van het kwartet is terug te vinden.

Het jaar 2022 is een jaar van prijzen voor het Leonkoro Kwartet:

In maart 2022 werd het ensemble bekroond met de begeerde en rijkelijk gedoteerde Jürgen Ponto Stichting Muziekprijs, die elke twee jaar wordt uitgereikt aan een uitstekend strijkkwartet.

In april 2022 wonnen de vier musici de 1e prijs op de International String Quartet Competition van de Wigmore Hall Londen en werden ook geëerd met niet minder dan 9 van de 12 speciale prijzen. Deze omvatten onder andere de prijs voor de beste interpretatie van een Haydn Strijkkwartet, de prijs voor de beste uitvoering van een werk uit de 19e eeuw, de Britten Pears Young Artists Programme Prijs, de Leeds International Concert Series Prijs en de prijs van de Esterházy Foundation.

In mei 2022 werd het ensemble bekroond met de 1e prijs op de Quatuor à Bordeaux competitie. Ze wisten niet alleen de eersteklas jury te overtuigen, maar ook het publiek, dat hen de Publieksprijs en de Jong Publieksprijs toekende. Aan het einde van de maand werden ze benoemd tot het prestigieuze BBC Radio 3 New Generation Artists-programma, waarvan het kwartet deel zal uitmaken van 2022-2024.

Dit werd gevolgd door de MERITO String Quartet Award in november 2022. Anders dan bij een klassieke wedstrijd weten de vijf geselecteerde ensembles niet dat ze gedurende een jaar worden geëvalueerd door een jury – bestaande uit gerenommeerde strijkkwartetmusici – en hun artistieke niveau in concerten zullen demonstreren. De MERITO String Instrument Trust zal het ensemble gedurende vier jaar ondersteunen met onder andere een compositieopdracht.

In de zomer van 2021 maakte het Leonkoro Kwartet een schitterende start op het internationale podium toen het als jongste formatie de 2e prijs (de 1e prijs werd niet uitgereikt) en de felbegeerde Publieksprijs kreeg op de zeer gerenommeerde internationale strijkkwartetwedstrijd Premio Paolo Borciani.

In datzelfde jaar won het ensemble de 1e prijs in de Kamermuziekwedstrijd van de Alice Samter Foundation en kreeg het de 2e prijs in de Ton und Erklärung-wedstrijd van de Kulturkreis der Deutschen Wirtschaft.

Naast het studeren van kamermuziek bij Heime Müller aan de Musikhochschule Lübeck, studeert het kwartet sinds 2020 bij Günter Pichler (Primarius Alban Berg Quartet) aan het Chamber Music Institute van de Escuela Superior de Música Reina Sofía Madrid met de gulle steun van Santander Consumer Bank AG. Het Leonkoro Kwartet wordt intensief begeleid door leden van het Artemis Quartet aan de Berlin University of the Arts. De vier musici ontvingen verdere artistieke impulsen van Alfred Brendel, Reinhard Göbel, Rainer Schmidt (Hagen Quartet), Oliver Wille (Kuss Quartet) en Luc-Marie Aguera (Quatuor Ysaye).

Tijdens het seizoen 2022/2023 zal het Leonkoro Kwartet optreden op locaties waaronder het Konzerthaus Berlin, CAPE Ettelbruck, Alte Oper Frankfurt, het VIBRE Festival in Bordeaux, het String Quartet Festival in Heidelberg en het Dresden Music Festival. Bovendien begint het ensemble aan zijn driejarige residentie in Leeds en zal het twee concerten geven in Esterházy Castle.

Het Leonkoro Kwartet is een Pirastro Artiest.

Leonkoro Quartett speelt op 29 januari om 22:30 in de Grote Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ en op 30 januari om 09:30 in de Kleine Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ.