Terug

Jerusalem Quartet

 
Foto : Felix Broede

Jerusalem Quartet

Alexander Pavlovsky (viool)
Sergei Bresler (viool)
Ori Kam (altviool)
Kyril Zlotnikov (cello)

Passie, precisie, warmte, een gouden blend: dit zijn de kenmerken van dit uitstekende Israëlische strijkkwartet; zo was de indruk van de New York Times over het Jerusalem Kwartet. Sinds de oprichting van het ensemble in 1993 en hun debuut in 1996 zijn de vier Israëlische musici een reis van groei en volwassenheid begonnen. Deze reis heeft geresulteerd in een breed repertoire en een verbluffende expressiediepte, die de traditie van het strijkkwartet op een unieke manier voortzet. Het ensemble heeft zijn kern gevonden in een warm, vol, menselijk geluid en een egalitaire balans tussen hoge en lage stemmen. Deze benadering stelt het kwartet in staat om een gezonde relatie te onderhouden tussen individuele expressie en een transparante en respectvolle presentatie van het werk van de componist. Het is ook de drijfveer en motivatie voor de voortdurende verfijning van de interpretaties van het klassieke repertoire en het verkennen van nieuwe tijdperken.

Het Jerusalem Kwartet is een regelmatige en geliefde gast op ’s werelds grootste concertpodia. Met regelmatige bezoeken om de twee jaar aan Noord-Amerika heeft het kwartet opgetreden in steden als New York, Chicago, Los Angeles, Philadelphia, Washington en Cleveland, evenals op het Ravinia Festival. In Europa geniet het kwartet van een enthousiaste ontvangst met regelmatige optredens in de Wigmore Hall in Londen, Tonhalle Zürich, Munich Herkulessaal, Theatre des Champs-Elysées, evenals speciale gastoptredens in het Auditorium du Louvre Parijs, de Elbphilharmonie Hamburg en festivals zoals Salzburg, Verbier, Schleswig-Holstein, Schubertiade Schwarzenberg, Rheingau, de Witte Nachten van Sint-Petersburg en vele anderen.

Het Jerusalem Kwartet neemt exclusief op voor Harmonia Mundi. De opnames van het kwartet, met name de albums met Haydns strijkkwartetten en Schuberts “Dood en het Meisje”, zijn bekroond met talrijke prijzen zoals de Diapason d’Or en de BBC Music Magazine Award voor kamermuziek. In 2018 bracht het kwartet twee albums uit, een album van Dvoraks Strijkkwintet Op.97 en Sextet Op.48, en een langverwachte opname van de gevierde kwartetten van Ravel en Debussy. In het voorjaar van 2019 zal het kwartet een uniek album uitbrengen dat de Joodse muziek in Centraal-Europa tussen de oorlogen en haar verreikende invloed verkent. De Israëlische sopraan Hila Baggio zal zich bij het kwartet voegen om een verzameling Jiddische cabaretliedjes uit Warschau uit de jaren 1920 te vertolken. De componist Leonid Desyatnikov heeft opdracht gekregen deze liederen te arrangeren, die in het Jiddisch gezongen zullen worden. Schulhoffs Five Pieces (1924), een verzameling korte en lichte cabareteske stukken, en Korngolds Kwartet No.2 (1937) zullen het programma completeren.

Naast de reguliere programma’s zal het seizoen 2018/19 beginnen met de première van het nieuwe Jiddische programma. In oktober zal het kwartet vergezeld worden door Pinchas Zukerman en Amanda Forsyth voor een Amerikaanse tournee met strijksextetten van Strauss, Schoenberg en Tsjaikovski. Maart zal het Brahms-project opnieuw presenteren, met kwartetten, sonates en kwintetten samen met klarinettist Sharon Kam en pianist Matan Porat. Na een tweede Amerikaanse tournee in april worden Bartoks 6 strijkkwartetten gepresenteerd in de Wigmore Hall in Londen in mei en vervolgens gecombineerd met Beethoven en uitgevoerd op verschillende locaties in Beieren.

Jerusalem Quartet speelt op 28 januari om 15:00 en 16:30 in de Grote Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ en op 29 januari om 20:15 in de Grote Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ.