Terug

Tabea Zimmermann

Altviool

 
Foto : Marco Borggreve

Tabea Zimmermann, die zichzelf beschouwt als ‘een musicus die toevallig altviool speelt’, is een van de populairste en bekendste artiesten van onze tijd. Als winnares van de internationale Ernst von Siemens Muziekprijs 2020, Artist-in-Residence van het Koninklijk Concertgebouworkest in het seizoen 2019/2020 en van de Berliner Philharmoniker in 2020/2021, wordt Zimmermann alom erkend om haar onvermoeibare enthousiasme om haar liefde voor muziek over te brengen op haar publiek en haar compromisloos hoge kwaliteitsstandaard. Publiek en collega-musici waarderen haar charismatische persoonlijkheid en diep muzikaal inzicht.

Als soliste treedt ze regelmatig op met de meest vooraanstaande orkesten wereldwijd. Na residenties in Weimar, Luxemburg, Hamburg, bij de Frankfurter Museums-Gesellschaft en de Bamberg Symphony, was Tabea Zimmermann artist-in-residence bij het Ensemble Resonanz in 2013/14 en 2014/15.

Zimmermanns artistieke werk is erkend met talrijke prijzen in Duitsland en daarbuiten, waaronder het Bundesverdienstkreuz, Frankfurter Musikpreis, Hessischer Kulturpreis, Rheingau Musikpreis, Internationale Prijs Accademia Musicale Chigiana in Sienna, de Paul-Hindemith-Prijs van de stad Hanau en uitgeroepen tot Artiest van het Jaar door de ICMA International Classical Music Awards 2017. Sinds 2013 is ze stichtingsbestuurslid van de Hindemith Foundation. Onder haar auspiciën als bestuursvoorzitter van het Beethoven-Haus Bonn (2013-2020) mondde de Beethoven-Woche Bonn in 2020 uit in een uitgebreid festival van drie weken met bijna alle kamermuziek van de componist.

Tabea Zimmemann speelt op 3 februari om 14:30 in de Grote Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ. Koop je tickets hier!