Terug

Solem Quartet

 
Foto : Bertie Watson

Solem Quartet

Amy Tress (viool)
William Newell (viool)
Stephen Upshaw (altviool)
Stephanie Tress (cello)

Geprezen om hun “onberispelijke precisie en geest” (The Strad) en “gecultiveerde toon” (Arts Desk), heeft het Solem Quartet zich gevestigd als een van de meest innovatieve en avontuurlijke kwartetten van zijn generatie. Het Solem Kwartet is een van de 33 kunstenaars die geselecteerd zijn uit meer dan 1200 aanvragers van het Jerwood Arts Live Work Fund 2020. Het Solem Kwartet neemt een plaats in tussen een aantal van de helderste artistieke stemmen van het Verenigd Koninkrijk, met prijswinnaars verspreid over muziek, theater, opera, circus, dans, live kunst en performance.

Ze hebben een drukke concertagenda, variërend van internationale tournees in Azië en Europa tot optredens op locaties als de Londense Wigmore en Queen Elizabeth Halls, Bridgewater Hall in Manchester en de Holywell Music Room in Oxford, en ze hebben een sterke aanhang opgebouwd sinds ze de Royal Over-Seas League Ensemble Competition 2014 wonnen.

Gepassioneerd door samenwerking met de componisten van hun tijd, heeft het kwartet nauw samengewerkt met Anna Meredith, Colin Matthews en Thomas Adès en gaf onlangs de Britse première van Jonny Greenwood’s Suite uit “There Will be Blood” (voor strijkkwartet) in het V&A Museum. Het succes van hun baanbrekende ‘Solem Lates’ concept, gecreëerd in 2019 met als doel klassieke muziek op een frisse manier te presenteren en een breder publiek te bereiken, heeft de positie van het kwartet als toonaangevende exponenten van nieuwe muziek onderstreept. Eerdere ‘Solem Lates’ projecten waren onder andere het brengen van muziek voor kwartet + elektronica naar nachtclubs in het Verenigd Koninkrijk, het uitvoeren van Bartóks 3e kwartet uit het hoofd en de samenwerking met Picturehouse Cinemas om The Lobster van Yorgos Lanthimos tot leven te brengen door middel van live uitvoering van de partituur bij de iconische film.

Het Solem Quartet is erg trots op zijn educatieve werk. Van 2015-17 waren ze Junior Fellowship in Chamber Music aan het Royal Northern College of Music en sinds 2016 zijn ze Quartet in Residence aan de Universiteit van Liverpool. Hun meeslepende concerten en workshops brachten hen naar gewone en speciale scholen via Live Music Now en ze hebben opgetreden of seminars gegeven aan de universiteiten van Leeds, Manchester, Liverpool en Cardiff. Ze zijn ook Ensemble in Residence op Aberystwyth MusicFest.

Solem Quartet speelt op 2 februari om 14:15 in de Grote Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ. Koop je tickets hier!