Terug

Raphaël Merlin

Cello

 
Foto : Julien Mignot

Van jongs af aan toonde Raphaël Merlin een aangeboren verlangen naar diversiteit in muziek. Cello, piano, jazz-piano, compositie, analyse, dirigeren, orkestratie, kamermuziek, arrangement, lesgeven … elk van deze disciplines genereerde een intense muzikale activiteit.

Hij begon zijn muzikale opleiding aan het CNR van Clermont en ontwikkelde snel een liefde voor polyfonie en improvisatie, wat hem van nature naar jazz en zijn eerste composities leidde; soms ontsnapte hij van zijn studies door een koor op gitaar te begeleiden, enkele liedjes te schrijven, zich bij een big band te voegen of zelfs een jazzkwartet op te richten. Na enkele compositiewedstrijden, zijn eerste conservatoriumdiploma’s op zak en 15 jaar oud, verhuisde hij naar Parijs en raakte besmet met het virus van het dirigeren. De lessen van Igor Kiritchenko, Xavier Gagnepain en Philippe Müller voor de cello, Hortense Cartier-Bresson voor kamermuziek en Janos Komives voor het dirigeren, vormden hem tot vertolker, en hij rondde zijn studies aan het CNSM in Parijs in 2005 met succes af.

Kamermuziek, die hij in zijn jeugd al met zijn familie beoefende, neemt vandaag de dag een centrale plaats in in Merlins werk. Dit werd versterkt toen hij zich in 2002 bij het opmerkelijke Quatuor Ebène voegde. Het kwartet won in 2004 de Eerste Prijs op de internationale ARD-competitie in München en treedt nu regelmatig op in heel Europa, de VS en Azië in prestigieuze zalen zoals de Berlin Philharmonie, Wigmore Hall in Londen, Konzerthaus Wenen, de Library of Congress in Washington, Carnegie Hall in New York, Philharmonie, Châtelet en theaters van Champs-Elysées in Parijs. Onder hun gewaardeerde adviseurs bevinden zich Gabor Takacs, Eberhard Feltz, Gyorgy Kurtag en Pierre-Laurent Aimard. Muzikale samenwerkingen omvatten Mitsuko Uchida, Nicholas Angelich, Menahem Pressler, Natalie Dessay, Renaud Capuçon, Gary Hoffman, Martin Fröst en Michel Portal. Het Mirare label produceerde twee albums, gewijd aan Haydn en Bartok, voordat het kwartet een exclusieve deal tekende met Virgin Classics (nu Erato/Warner): Debussy, Fauré en Ravel (Gramophone van het jaar), Brahms, Mozart, Mendelssohn kwartet albums volgden, samen met verschillende arrangementen en zelf samengestelde albums: “Fiction”, “Brazil”, “Eternal Stories” (2017). Onlangs ontving een Schubert-record met Gautier Capuçon en Matthias Goerne (liederen gearrangeerd door Raphaël Merlin) de Choc by Classica en de Edison-prijs 2016.

Zoon van een Franse leraar en enthousiaste voormalige leerling van Xavier Gagnepain, Raphaël is gepassioneerd door onderwijs en onderhoudt duurzame banden met zijn vroegere en huidige leerlingen. Vaste cello-leraar aan het conservatorium van Boulogne-Billancourt, geeft hij regelmatig masterclasses in kamermuziek aan het CNSM Parijs, American Arts Schools in Fontainebleau, aan de universiteiten van Stuttgart, Freiburg, Houston en aan de Colburn School in Los Angeles. Merlin treedt ook op als solist met het Tchaikovsky Conservatory Orchestra in Moskou, het Massy Orchestra, Sostenuto, Ut 5è, Orchestre d’Auvergne. Hij nam Brahms trio, Fauré sonates en trio, Hersant trio, een tango-album “Café 1930” op. Hij blijft een productief arrangeur van klassieke, jazz-, tango- en traditionele muziekarrangementen. Van 1997 tot 2002 was hij de pianist van het Wildflower Quartet en speelt nog steeds af en toe jazzconcerten vanaf de piano.

Raphaël Merlin speelt op 28 januari om 20:15 in de Grote Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ. Koop je tickets hier!