Terug

Matijs de Roo

(Componist)

 

Matijs de Roo werd geboren op 5 januari 1977 in Leidschendam, Nederland. Hij studeerde compositie bij David Rowland en klassieke piano bij Benno Pierwijer en Cristo Illiev aan het conservatorium van Enschede. In 2002 studeerde hij af als pianist en zette zijn compositielessen voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Diderik Wagenaar en Martijn Padding.

Na zijn afstuderen in Den Haag volgde hij de masteropleiding bij Klaas de Vries aan het conservatorium van Rotterdam. Bij zijn eindexamen in 2005 studeerde hij Cum Laude af en ontving een “speciale prijs voor compositie”. Tijdens zijn studies nam hij deel aan verschillende compositiecursussen en masterclasses, twee in Arnhem met James Fulkerson, drie in Dartington (GB) met Darryl Runswick, Jo Kondo en Pavel Novak, en bij “Voix Nouvelles-Royaumont” (FR) met Brian Ferneyhough, Brice Pauset en Stefano Gervasoni. Op het Voix Nouvelles festival werd hij geselecteerd om in Canada te studeren bij de Franse componist Pascal Dusapin. De afgelopen jaren heeft hij samengewerkt met blokfluitist Erik Bosgraaf, voor wie hij een groot aantal werken componeerde.

Erik Bosgraaf won in 2011 “de Nederlandse muziekprijs”. Voor deze speciale gelegenheid componeerde de Roo “Im grossen Schweigen”, een dubbelconcert voor blokfluit, viool en orkest uitgevoerd door Erik Bosgraaf, Gordan Nikolic en het Nederlands Kamerorkest. “Im grossen Schweigen” werd geselecteerd voor de “BUMA-Toonzettersprijs 2012” en werd tijdens het Holland Festival uitgevoerd door het Residentie Orkest. Directeur: Reinbert de Leeuw, blokfluit: Erik Bosgraaf, viool: Simone Lamsma. Zijn muziek is uitgevoerd in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Hongarije, Tsjechië, Rusland, Canada, de VS en Australië door ensembles en orkesten zoals Het Nederlands Kamer Orkest, Holland Symfonia, Le Quator Diotima, Nieuw Ensemble, Asko Ensemble, The New Music Players, Doelen Ensemble, Residentie Orkest, The Ensemble Modern de Montreal, duo Post/Mulder, duo Bosgraaf/Elias en Call Arts Ensemble. In 2000 won de Roo de NOG-jonge componisten prijs voor zijn orkestwerk Lines concerning the unknown soldier, uitgevoerd door het Nederlands Balletorkest in Amsterdam.