Terug

Kitgut Quartet

 
Foto : Raphaël Blasselle

Kitgut Quartet

Amandine Beyer (viool)
Naaman Sluchin (viool)
Josèphe Cottet (altviool)
Frédéric Baldassare(cello)

Geen orakel had de reünie van deze vier muzikanten kunnen voorspellen, wier profielen zo veelzijdig en contrastrijk zijn. En toch richtten Amandine Beyer, Naaman Sluchin, Josèphe Cottet en Frédéric Baldassare in 2015, na een eerste ontmoeting, het Kitgut Quartet op, op periodieke instrumenten en darmsnaren.

Vanuit hun respectieve ervaringen als kamermusici en solisten in grote Europese ensembles, delen ze de wens om de grootste stukken van het repertoire tot leven te brengen met hun strijkstokken, evenals de “curiositeiten” en vergeten stukken, in een traditie van vrijheid, enthousiasme en delen.

De programma’s van het Kitgut Quartet bevragen de oorsprong van strijkkwartetten en onderzoeken de verschillende pogingen om echt instrumentale stukken voor vier stemmen te schrijven in Europa, vóór de klassieke periode. In verschillende hoofdstukken, rond Schubert en Duitsland, Mozart en Italië, Beethoven en Frankrijk en Haydn en Engeland, presenteert het Kitgut een andere kijk op het ontstaan van het kwartet, met de wens om op het podium te laten horen wat hun repetities kenmerkt: dialoog, plezier en spontaniteit.

Sinds de oprichting heeft het kwartet opgetreden op verschillende Europese podia en festivals, zoals het Théâtre de la Ville/Théâtre des Abbesses in Parijs, AMUZ in Antwerpen, de Abdij van Royaumont… Ze zullen ook optreden op de Amsterdamse Strijkkwartet Biënnale in 2022.

In 2020 verscheen het eerste album van het Kitgut Quartet bij Harmonia Mundi. ‘Tis too late to be wise’ is opgedragen aan Haydn en Engeland (Purcell, Locke). De interpretatie is geprezen door de critici in Frankrijk en internationaal. Het album werd bekroond met een Diapason Découverte.

Kitgut Quartet speelt op 30 januari om 20:15 in de Grote Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ en op 31 januari om 09:30 in de Kleine Zaal van de Muziekgebouw aan ’t IJ.