Terug

Andrew Makkinga

Moderator

 
Foto : Tom Cornelissen

Andrew Makkinga was nog maar 17 toen hij als goedlachse, eloquente jongen die genuanceerd zijn perspectieven over wist te brengen nogal begon op te vallen in Het (jongeren) Lagerhuis (VARA). Sindsdien heeft hij zich ontwikkelt tot een veelzijdig presentator en interviewer en werkt hij alweer 20 jaar voor (de Publieke) radio en televisie. Achter de schermen is Andrew actief als lid van de Raad van Toezicht van het Fonds Podiumkunsten, naast andere bestuursfuncties die hij met name in de
culturele sector vervult.

Er is in zijn werk een hoofdrol weggelegd voor muziek (met twee programma’s op NPO Radio Soul & Jazz en als vaste host van het North Sea Jazzfestival) maar wie denkt dat het daarbij blijft vergist zich. Andrew is minstens zo goed geïnformeerd over tal van politieke en maatschappelijke kwesties wordt door de diverse talkshows regelmatig gevraagd daarover mee te praten. Als oud-deelnemer aan Het Lagerhuis, presentator van jongeren debatprogramma DeBattle en radioprogramma De Bus is hij een sterke debater.

Mede daarom is hij veelgevraagd moderator en dagvoorzitter, vaak op het snijvlak politiek/maatschappij/cultuur, bij voorbeeld in opdracht van gemeenten, provincies, en ministeries, maar ook voor banken en andere (grote) instellingen. Maar je mag hem zeker ook bellen om een groot concert of feest ronkend aan te kondigen (of dat nu Rock, Soul óf klassiek is). Twéé dingen heeft hij voor op een hoop vakgenoten. Dat zijn eerste taal het Engels is, dat hij dus oók vloeiend beheerst, komt hem vaak goed van pas. Net als dat zijn internationale achtergrond hem helpt de zaak met nét iets meer afstand te bekijken. En dat is vaak precies wat nodig is.

Gerelateerde programma'suur