Terug

SQBA Residency week #1

Tussen 18 en 22 oktober vond de eerste week van de SQBA Residency plaats, een caleidoscopisch en wereldwijd uniek ontwikkelingsprogramma voor jonge aanstormende strijkkwartetten.

De eerste week van de SQBA Residency stond in het teken van kennismaken, ontdekken, experimenteren en dichter tot de kern en identiteit van je ensemble komen. In vijf propvolle dagen kregen de drie geselecteerde strijkkwartetten, het Belinfante Quartet (NL), Karski Quartet (BE) en het Quarteto Tejo (PT), een scala aan workshops, coachings en inspiratie-sessies met o.a. Mark Withers, Ivar Berix, Annette Walther, Oorkaan, Boukje Schweigman, Ademwerk, Stichting MARC en Koninklijke Visio.

Het uiteindelijke doel van de SQBA Residency is om samen met deze kwartetten te onderzoeken en te ondervinden wat het strijkkwartet als kunstvorm nodig heeft om voort te bestaan en wat zij als strijkkwartet zelf nodig hebben om naar hun eigen toekomstvisie te groeien. Dat proberen we vervolgens in te vullen in een innovatief en caleidoscopisch lesprogramma waarvan zij zelf de invulling bepalen. Een proeftuin met veel ruimte voor reflectie en onderzoek, die zich gaandeweg vormt naar de identiteit en behoeftes van de deelnemende kwartetten.

Samen met Komeda Films maakten we een korte documentaire over deze eerste week. In het komende jaar zullen nog drie weken volgen.

Dankzij een scala aan tutors en partners kwamen de drie strijkkwartetten iedere dag weer in aanraking met iets nieuws. Zo werd aan de ene kant het strijkkwartet-zijn uitgediept in sessies met een focus op de eigen identiteit van de spelers en hun kwartetten. Aan de andere kant werden de kwartetten uit hun comfort zone gehaald en kregen ze in het bijzonder veel ruimte om het belang van outreach te onderzoeken en te ervaren.

Tutors

Mark Withers
Mark Withers is van oorsprong klarinettest. Inmiddels is hij al lange tijd als outreach-expert verbonden aan o.a. het London Symphony Orchestra, dat toonaangevend is op het gebied van outreach, en het Festival d’Aix en Provence. Mark begeleidt de samenwerking met Koninklijke Visio (zie onder).

Ivar Berix
Ivar Berix was jarenlang klarinettist van Calefax. Inmiddels is hij hoofd van de vernieuwende muziek-opleiding Musician 3.0 aan de HKU. De focus van Ivar ligt op het balanceren van het individu en het ensemble.

Annette Walther
Annette Walther is de tweede violist van het Signum Quartett. Vanuit de muziek coacht zij de kwartetten om hun eigen onderlinge ideeën te vinden en tot uitvoering te brengen.

Gast-tutors & partners

Oorkaan
Via een eigen methode ontwikkelt Oorkaan muziek-theatrale kindervoorstellingen. In hun voorstellingen staat de muziek altijd centraal. In een gezamenlijke voorbereidende sessie en individuele sessies heeft Oorkaan de drie kwartetten een praktische stoomcursus kindervoorstellingen gegeven.

Boukje Schweigman
Theatermaakster Boukje Schweigman is gespecialiseerd in fysieke awareness – zowel op het podium als bijv. ook in een repetitie of als toeschouwer in de zaal. Boukje heeft de drie kwartetten volledig uit hun comfort zone getrokken en bewust gemaakt van wat het betekent om in een ruimte aanwezig te zijn, samen iets te ervaren en hoe je de ruimte kunt gebruiken om de muziekervaring te versterken of aan te vullen.

Ademwerk
“Als ademcoach leer ik je weer vol, diep en in een flow te ademen. Onder begeleiding nodig ik je uit om laag voor laag oude pijnen en geblokkeerde energie los te laten. Het vraagt om moed, vertrouwen en doorzettingsvermogen om door te ademen in alles wat naar de oppervlakte komt. Uit ervaring blijkt dat deelnemers meer rust, (levens)energie, helderheid en een diep vertrouwen in het leven ervaren.”

Koninklijke Visio
Koninklijke Visio is het expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen. In samenwerking met de muziektherapeute van Koninklijke Visio is een groep blinde en slechtziende amateurzangers naar de SQBA Residency gekomen om, geheel onvoorbereid, samen met de drie kwartetten muziek te maken. De kwartetten hebben vooraf bijzondere coaching gekregen van Mark Withers om op een oprecht en fundamenteel niveau te kunnen musiceren met amateurs en mensen met een beperking. Het resultaat was een bijzondere en open ontmoeting tussen twee groepen die op het eerste gezicht niet meer gemeen leken te hebben dan een liefde voor muziek. Maar juist die gedeelde liefde voor muziek resulteerde in totaal uiteenlopende en spontane jamsessies. Deze eerste ontmoeting was de eerste stap van een langere samenwerking tussen de Strijkkwartet Biënnale en Koninklijke Visio.

Stichting MARC
De MARC in Stichting MARC staat voor ‘multidisciplinary artistic research collective’. Vanuit Stichting MARC kregen de drie kwartetten de eerste tools om interdisciplinair te werken; leerden de kwartetten de beperkingen van hun eigen kaders in te zien; werden zij geprikkeld om los te breken uit die kaders en hun eigen creativiteit te omarmen en te gebruiken voor de creatie van iets nieuws en interdisciplinairs.