Terug

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022 geannuleerd

In 2020 heeft de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam met ontzettend veel geluk plaats kunnen vinden, slechts een paar weken vóór de eerste lockdown. Nu, nota bene twee jaar later, kunnen we helaas niets anders dan concluderen dat het eind januari niet mogelijk zal zijn om een internationaal live-festival te laten plaatsvinden. Daarom hebben wij besloten, met pijn in ons hart, om de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022 te annuleren.

Het annuleren van een festival dat slechts een keer in de twee jaar plaatsvindt is een onvoorstelbare teleurstelling voor iedereen die betrokken is geweest bij de voorbereiding en voor de musici die zich op het festival hadden verheugd.
Samen met de strijkkwartetten en het team van het Muziekgebouw hebben we de afgelopen tijd een aantal alternatieve scenario’s voorbereid, gebaseerd op de kleine kans dat er eind januari wél weer concerten met publiek in de zaal zouden kunnen plaatsvinden. Deze scenario’s gaven ons een tijdje hoop en nieuwe inspiratie, maar er is op dit moment te weinig vooruitzicht op voldoende versoepelingen.

Onze artistiek directeur Yasmin Hilberdink over deze beslissing: “Met iedere maatregel vanuit de overheid verlies je een vitaal stuk van het geheel — je kunt maar zo veel wegsnijden, totdat je eigenlijk iets overhoudt wat niets meer met een festival te maken heeft. Voor alle betrokkenen, met name de musici, wilden we tijdig duidelijkheid bieden. Want je wilt niemand lang in onzekerheid laten zitten of tevergeefs iets laten voorbereiden. Wij hadden het gevoel niet langer te kunnen afwachten en zien te weinig perspectief om het festival eind januari, in welke vorm dan ook, goed voor te kunnen bereiden en door te laten gaan. We gaan ons daarom nu richten op een alternatieve programmering samen met NPO Radio 4 en het 50 for the Future-weekend in mei 2023. En hoewel het nog heel ver weg klinkt, kijken we nu al uit naar de volgende editie van de Strijkkwartet Biënnale, die plaats zal vinden van 27 januari t/m 3 februari 2024.”

Steun voor de musici en de zzp'ers

Het is onze prioriteit om iedereen die deel uitmaakte van het festivalprogramma zo goed mogelijk te compenseren voor de geannuleerde concerten. Daarom zal een groot deel van de opbrengsten van gedoneerde kaarten rechtstreeks naar de musici en de zzp’ers uit het festival-team gaan. Het is natuurlijk ook mogelijk om hiervoor een bijzondere eenmalige donatie te doen aan de Strijkkwartet Biënnale. Dat kan via deze link.

Bijzondere aandacht op NPO Radio 4

Toch zal de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022 wel degelijk zichtbaar en hoorbaar zijn! Samen met de NTR en NPO Radio 4 werken we momenteel aan thema-uitzendingen rondom de geannuleerde Strijkkwartet Biënnale, opgenomen in het Muziekgebouw. Het programma zal bestaan uit een mix van kwartetten uit de festival line-up, die samenkomen voor een aantal unieke (live-) uitzendingen tijdens het geannuleerde festival. We maken z.s.m. meer bekend over de precieze invulling hiervan.

Wereldpremières

Twee wereldpremières waar we bijzonder trots op zijn, van Osvaldo Golijov en Jonathan Dove, zullen in de komende concertseizoenen alsnog in Nederland te horen zijn. Hoogstwaarschijnlijk zullen deze premières alsnog plaatsvinden in het seizoen 2023/2024 in het Muziekgebouw, Musis Arnhem en de Stadsgehoorzaal Leiden. Ook zal het Belinfante Quartet vanaf dit voorjaar een Nederlandse tournee maken met de wereldpremière van Mathilde Wantenaars nieuwe strijkkwartet, die plaats had moeten vinden tijdens de Strijkkwartet Biënnale.

50 for the Future-weekend

Daarnaast vindt op 6 en 7 mei 2023 het 50 for the Future-weekend plaats, een mini-festival in samenwerking met het Kronos Quartet, het Muziekgebouw en het Ragazze Quartet. Zo kunnen we al met al, tussen nu en 2024, uitkijken naar een stevige dosis Strijkkwartet Biënnale!