Magazine

Geef een toegift! Haal het Leerorkest naar de Biennale

De Strijkkwartet Biënnale werkt sinds de eerste editie langdurig samen met het Leerorkest: iedere festivaleditie wordt geopend met een feestelijk concert met strijkkwartetjes van het Leerorkest. De kinderen (9–12 jaar) presenteren dan vol trots het resultaat van een jaar hard werken; terwijl ze voor die tijd überhaupt nog nooit van een strijkkwartet hadden gehoord.

Scroll naar beneden voor meer informatie over Geef een Toegift!

IEDEREEN MOET HET STRIJKKWARTET LEREN KENNEN
Sinds begin dit jaar zijn de Leerorkest-kinderen al hard aan het studeren om de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2020 officieus te pre-openen. Vijf jonge strijkkwartetjes (8-12 jaar) hebben iedere week dubbel zoveel muziekles om te leren hoe het is om in een strijkkwartet te spelen.

Van nog nooit van strijkkwartet hebben gehoord naar de pre-opening van ’s werelds grootste strijkkwartet-festival — dat is nogal wat. De samenwerking tussen de Strijkkwartet Biënnale en het Leerorkest begon met een simpele vraag: ‘als iedereen het strijkkwartet moet leren kennen, welke groep zou dan het minst vanzelfsprekend in aanraking komen met het genre?’

Voor de Biënnale was – en is – het Leerorkest in dat kader de perfecte partner. De organisatie is in het leven geroepen om muziekeducatie laagdrempelig te maken en werkt samen met scholen in lage-inkomenswijken. Kinderen krijgen een instrument en krijgen wekelijks orkest- en instrumentles. De kinderen die meedoen aan het strijkkwartet-programma krijgen daar bovenop éxtra les — een enorme investering voor acht- tot twaalfjarigen. Zo zag o.a. het fameuze ‘Lijpe Shit Kwartet’ het licht, dat nog steeds met veel succes optreedt.

WAT DOET DAT MET JE, SPELEN IN EEN STRIJKKWARTET?
De pre-opening van het eerste festival was een enorm feest, mede dankzij Dieuwertje Blok — nog steeds wereldberoemd voor kinderen dankzij het Sinterklaas-journaal. Kinderen in chique feestkleren; trotse ouders en opa’s en oma’s en heel veel verschillende muziek maakten dit concert zonder twijfel het uitzonderlijkste concert van de hele Biënnale. Vanwege dit succes zal de pre-opening van de tweede editie nét iets uitgebreider – en nóg feestelijker – zijn.

Ook muzikaal bleek de enorme investering van de kinderen niet voor niets. Na afloop van de pilot-samenwerking hadden de kinderen uit de strijkkwartetjes een hoger niveau dan andere kinderen uit het Leerorkest en hadden de kinderen een groepsgevoel ontwikkeld – het begin van het beruchte ‘huwelijk tussen 4 mensen’, zoals een strijkkwartet vaak wordt omschreven.
Bovendien vonden de kinderen het zo leuk, dat verschillende kwartetten samen zijn doorgegaan na hun optreden op de Biënnale en ook de tweede editie zullen pre-openen.

Over de pre-opening volgt later meer informatie.

Hoe geef je een Toegift?
Wanneer je een toegift geeft, geef je de kinderen en hun ouders de kans om het strijkkwartet écht te leren kennen: je koopt voor €12,50 een (of meerdere) extra concertkaartje(s) dat naar het Leerorkest gaat. Het Leerorkest en de Strijkkwartet Biënnale zorgen samen dat de tickets goed terechtkomen en dat de ontvanger een onvergetelijke kennismaking met het strijkkwartet heeft!

Geef nu een toegift! →

Geef een toegift is een initiatief van De Verenigde Podiumkunstenfestivals

LO

Ontdek Meer

img9283_85

Onder de 30? Tickets €12,50!

Als je onder de 30 bent, kun je voor €12,50 naar ieder concert in het festival. Er is echter een beperkt aantal Early bird-tickets beschikbaar. Wil je dus verzekerd zijn van… Lees Meer

thumb.php

Terugblik: pre-opening door het Leerorkest

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam werkt sinds de eerste editie langdurig samen met het Leerorkest: iedere festivaleditie wordt geopend met een feestelijk concert met strijkkwartetjes van het Leerorkest. Het Leerorkest wil… Lees Meer