Het festival

 

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam vond in 2018 voor het eerst plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ – een bruisende ontmoetingsplek voor liefhebbers en nieuwsgierige luisteraars én meteen ook het grootste strijkkwartetfestival ter wereld. In meer dan vijftig concerten, masterclasses, talks en een veelzijdig randprogramma viert de Strijkkwartet Biënnale het strijkkwartet in al zijn rijkdom en veelzijdigheid.

De Strijkkwartet Biënnale omarmt de schoonheid van de traditie en speurt naar de jongste loten aan de stam. Naast de gevestigde wereldtop treden in elke editie een groot aantal veelbelovende jonge kwartetten aan, spelers die de toekomst van het strijkkwartet belichamen. Deze talentvolle musici van de jongere generatie, die hun hart verpand hebben aan het strijkkwartet, zijn creatief en zoeken naar nieuwe presentatievormen om de luisteraar zo dicht mogelijk naar zich toe te trekken. Daarbij gaan ze gedurfd te werk, hun interpretaties ademen de tijdgeest.

De line-up voor de festivaleditie 2024 bestaat weer uit rond de vijfentwintig strijkkwartetten, verscheidene solisten, artiesten uit diverse kunstdisciplines en nationale en internationale sprekers. Er zijn diverse (wereld)premières te beleven. De musici zijn tijdens het festival meerdere dagen aanwezig: ze geven niet alleen concerten, maar participeren ook in programmaonderdelen als de Masterclass en de Coffee Talks.

De kaartverkoop voor de vierde editie loopt al! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Support het festival

Compositie-opdrachten

In drie festivaledities (2018, 2020 en 2022) heeft de Strijkkwartet Biënnale al twaalf compositie-opdrachten (mede) mogelijk gemaakt, en dan tellen we de premières die kwartetten zelf meenemen niet eens mee. Met deze opdrachten hopen we het strijkkwartet actueel en in ontwikkeling te houden en een blijvende nalatenschap van het festival te creëren.

Bekijk alle compositie-opdrachten
 

Missie & Visie

MISSIE
De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam wil een zo groot en divers mogelijk publiek inspireren om het strijkkwartet in al zijn facetten te beleven en verder te ontdekken.

VISIE
In een tweejaarlijks grootschalig internationaal festival laten wij musici, liefhebbers en nieuwsgierige luisteraars het strijkkwartet ervaren als een actuele, springlevende kunstvorm. Onze blik is niet alleen gericht op het rijke verleden van het genre, we geven ook actuele ontwikkelingen, cross-overs en innovatie een prominente plek. Van groot belang daarbij zijn het scouten, presenteren en ontwikkelen van jong talent in binnen- en buitenland, het geven van compositie-opdrachten en het mogelijk maken van samenwerkingen met makers uit andere disciplines.

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam onderschrijft de Governance Code Cultuur, de Code Culturele Diversiteit en de Fair Practice Code.

 

Team

ARTISTIEK & ALGEMEEN DIRECTEUR

Yasmin Hilberdink

Programmeur

Frederike Berntsen

ZAKELIJK DIRECTEUR

Jaap Hülsmann

PROJECTLEIDING & PRODUCTIE

Leana Furman

SQBA RESIDENCY / MERITA PLATFORM

Elisabeth Gierveld

MARKETING & COMMUNICATIE

Dieudonnee Twickler

ADMINISTRATIEKANTOOR

Ellen Bijsterbosch

PR & PERSBENADERING
Marjolein Van Ruiten
press@sqba.nl
HOOFDPRODUCENT
Marit Nijhuis
production@sqba.nl
 

Raad van Toezicht en bestuur

RAAD VAN TOEZICHT STICHTING STRIJKKWARTET BIËNNALE AMSTERDAM
Saskia Reuling (voorzitter)
Michael Kembel (penningmeester)
Diana van Everdingen (secretaris)
Willie Beumer
Piet Boogert
Marijke Evers
Leo Samama

BESTUUR STRING QUARTET BIENNALE FOUNDATION
Riemke thoe Schwartzenberg-Manger Cats (voorzitter)
Michiel van Asbeck (penningmeester)
Willem van Eeghen
Anne Christin Erbe
Susan Lambrechtsen

De leden van de Raad van Toezicht van de Stichting Strijkkwartet Biënnale en de leden van het bestuur van de String Quartet Biennale Foundation zijn onbezoldigd.

 

Artistieke ambassadeurs en adviseurs

Charlotte Bartissol (directeur ProQuartet Parijs)
Kirsten Dawes (hoofd artistieke zaken Pierre Boulezsaal Berlijn)
Liza Ferschtman (violiste)
Francis Humphrys (artistiek directeur West Cork Chamber Music Festival)
Barry Shiffman (directeur Banff International String Quartet Competition)
Marco de Souza (oprichter Leerorkest)
Alasdair Tait (directeur YCAT)
Mirjam Wijzenbeek (programmeur kamermuziek Het Concertgebouw)
Sam Wigglesworth (Performance Music Director Faber Music)

 

Locaties

Muziekgebouw

Het kloppende festivalhart van de Strijkkwartet Biënnale. Acht dagen lang is het Muziekgebouw een en al strijkkwartet. In de ruimte, de spectaculaire architectuur en de geweldige akoestiek van het gebouw kun je je bijna letterlijk onderdompelen in het strijkkwartet – met een ongelooflijk uitzicht over het IJ.

website

Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre

Als het Muziekgebouw het festivalhart is, dan is het Mövenpick Hotel deze editie het festivalhuis. Alle musici slapen, drinken en eten samen in het Mövenpick. Daarmee bruist ook het Mövenpick – de directe buren van het Muziekgebouw - een week lang van het strijkkwartet.
Ook voor festivalbezoekers is het Mövenpick Hotel the place to be; want wat is er mooier dan slapen en ontbijten tussen de musici en ze vervolgens op het podium meemaken? Vanuit de lobby van het Mövenpick is het ongeveer vijftig stappen lopen naar de ingang van het Muziekgebouw. Dichterbij het podium kan niet!

website

Bimhuis

Deze festival-editie vinden meer programma's plaats in het Bimhuis dan voorgaande jaren. De intieme en ontspannen sfeer van het Bimhuis brengt je extra dichtbij de muziek. En wat handig is: de ingang naar het Bimhuis ligt binnen in het Muziekgebouw - je kunt je jas gewoon aan de kapstok laten hangen.

website
 

FAQ

Waar vindt het festival plaats?

Het Muziekgebouw aan 't IJ en het BIMHUIS in Amsterdam zijn het festivalhart van de Strijkkwartet Biënnale; daar vinden alle concerten plaats.

Toegankelijkheid tijdens het festival

We doen ons best om als festival zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. Qua fysieke toegankelijkheid zijn we afhankelijk van onze locatie, het Muziekgebouw en het BIMHUIS. Samen doen wij ons best om de nodige voorzieningen en hulp te bieden voor bezoekers met een beperking.

Heb je een specifieke vraag of juist een tip? Neem dan contact op met ons via info@sqba.nl. Samen kijken we hoe we je bezoek zo makkelijk en prettig mogelijk kunnen maken.

Hoe kom ik op het festival?

Onder het Muziekgebouw ligt de Piet Heinparkeergarage, vanaf daar kun je direct het Muziekgebouw binnenkomen. Adres: Piet Heinkade 1, 1019 BR Amsterdam.
Liever met het openbaar vervoer? Vanaf Amsterdam Centraal Station is het Muziekgebouw ongeveer 15 minuten lopen en tram 26 (vertrek vanaf Centraal Station IJ-zijde) stopt voor de deur bij halte Muziekgebouw / Bimhuis.

Kan ik ook overnachten tijdens het festival?

In Mövenpick Amsterdam City Centre, pal naast het Muziekgebouw, verblijven alle musici en andere gasten van het festival.
Deze hotels zijn ook op loopafstand van het Muziekgebouw:

Hotel Jakarta
Doubletree by Hilton
Pension Homeland

Kan ik dagkaarten of een passe-partout kopen voor het festival?

Leuk! Je wilt je helemaal onderdompelen in het strijkkwartet.... dan kun je het beste een (of meer) dagkaarten kopen óf een passe-partout voor alle concerten. Een dagkaart of passe-partout is niet één ticket, maar eigenlijk een grote stapel met voor ieder concert een apart ticket. Lees hier meer over het bestellen van dagkaarten en passe-partouts: https://sqba.nl/ticket-info/

Kan ik meehelpen als vrijwilliger?

Iedereen is meer dan welkom om te helpen als vrijwilliger. Stuur een mail naar volunteers@sqba.nl om meer informatie te ontvangen of je direct aan te melden!

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is een culturele ANBI. Wat betekent dat?

De Stichting Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is een culturele ANBI. Dat betekent dat het festival is aangemerkt als een 'Algemeen Nut Beogende Instelling' zonder winstoogmerk. Dankzij de ANBI-status is een donatie aan de Strijkkwartet Biënnale voordelig. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Support'.