Het festival

Het allereerste grootschalige strijkkwartet-festival ter wereld.

In 2018 werd de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam werkelijkheid. Nergens ter wereld bestond zo’n groot en internationaal festival voor het strijkkwartet. Met meer dan zestig concerten, een veelzijdig randprogramma en met als missie om het strijkkwartet in al zijn rijkdom en schoonheid te vieren, te vernieuwen en met iedereen te delen.

Al in twee edities groeide het festival uit tot iets wat onze allereerste dromen heeft overstegen. Met meer dan 14.000 bezoekers is het festival een internationale ontmoetingsplek geworden; waar we ons iedere twee jaar volledig in het strijkkwartet kunnen onderdompelen. Doorgewinterde liefhebbers, nieuwsgierige luisteraars die voor het eerst het strijkkwartet proberen én de musici zelf. Samen vieren en ontdekken we dát wat het strijkkwartet zo bijzonder maakt: grenzeloze mogelijkheden, perfectie en intimiteit.

Het samenbrengen van mensen van over de hele wereld, al die culturen, generaties, maakt een ongekende uitwisseling mogelijk — er is plek voor niet alleen de gevestigde wereldtop, maar ook voor de jonge generatie; niet alleen voor het bekende repertoire, maar ook voor het experiment.

Maar ook buiten de acht dagen van het festival is de Strijkkwartet Biënnale volop actief. Zo werken we in die tussentijd bijvoorbeeld samen met het Leerorkest en taalscholen om het strijkkwartet te brengen op plekken waar het anders niet zou komen.

In 2020 hebben we het succes herhaald en nu is de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam iedere twee jaar een vaste stip op de horizon om naartoe te leven en naar uit te kijken.

Iets betekenen in het realiseren van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam? Lees hier hoe dat kan:

Support het festival
 

Team

ALGEMEEN/ARTISTIEK DIRECTEUR

Yasmin Hilberdink

“Allereerst de schoonheid van de muziek, de onuitputtelijke hoeveelheid fantastisch repertoire. Daarnaast het vaste kader van de vier stemmen waarin alles mogelijk lijkt; je kent het, maar het is toch elke keer anders. In het bekende ontdek je altijd weer iets onverwachts, een nieuwe wending, een nieuwe kleur. Hoe meer je luistert, hoe mooier het wordt — zoals het hoort bij echte liefde.”

ZAKELIJK DIRECTEUR

Jaap Hülsmann

“Veel mensen denken dat je strijkkwartet pas op latere leeftijd echt kunt leren waarderen. Dat klopt niet. Ik weet als geen ander dat je ook als kind al de schoonheid en de rijkdom van het strijkkwartet kunt beleven. De oneindige klankwereld die de vier strijkers samen in een strijkkwartet kunnen scheppen, biedt mij de magie van altijd weer kunnen terugkeren naar waar mijn diepste muziekbeleving vandaan komt.”

PROGRAMMERING/MARKETING

Robin de Bruijn

“Van kitsch tot kunst; van filosofische overpeinzingen van wereldbelang tot juist het meest persoonlijke. Hoe ze naar elkaar kijken of juist niet; hoe ze bewegen en samensmelten — of juist niet. Die combinatie van het menselijke en het bovenmenselijke.
En dan in een festival; waar je dat op je eigen manier kunt ervaren en ontdekken – met veel goede wijn en lekker eten.”

PRODUCTIE/PROJECTLEIDING

Leana Furman

“Het strijkkwartet is voor mij onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd: als kind van een strijkkwartetspeler hoorde ik thuis vrijwel al het repertoire. De combinatie van die vier instrumenten bij elkaar is herkenbaar uit duizenden, daarom voelt het als thuiskomen. De chemie tussen vier mensen maakt het tot iets extra bijzonders, bijna een vanzelfsprekendheid. Maar tegelijkertijd is ’t het allermoeilijkste: met vier mensen als één functioneren.”

 

Bestuur

BESTUUR STICHTING STRIJKKWARTET BIËNNALE AMSTERDAM
Dries van Ingen (voorzitter)
Jeroen van Spijk (penningmeester)
Diana van Everdingen (secretaris)
Piet Boogert
Saskia Reuling
Leo Samama
Berfin Yesilgöz

BESTUUR STRING QUARTET BIENNALE FOUNDATION
Erik Gerritsen (voorzitter)
Jeffrey Prins (penningmeester)
Erika Marseille (secretaris)
Michiel van Asbeck
Riemke thoe Schwartzenberg-Manger Cats

Het bestuur is onbezoldigd.

 

Artistieke ambassadeurs en adviseurs

Dieuwertje Blok (presentatrice, radio- en televisiemaker)
Isabel Charisius (voormalig lid Alban Berg Quartett)
Liza Ferschtman (violiste)
Andreas Grütter (strijkstokkenbouwer)
Emmanuel Hondré (programmeur La Philharmonie)
Francis Humphrys (artistiek directeur West Cork Chamber Music Festival)
Stefan Metz (oprichter Nederlandse Strijkkwartet Academie)
Barry Shiffman (directeur Banff International String Quartet Competition)
Marco de Souza (oprichter Leerorkest)
Alasdair Tait (directeur YCAT)
Sven Arne Tepl (artistiek directeur Residentie Orkest)
Mirjam Wijzenbeek (programmeur kamermuziek Het Concertgebouw)
Sam Wigglesworth (Performance Music Director Faber Music)

 

FAQ

Waar vindt het festival plaats?

Het kloppende festivalhart van de Strijkkwartet Biënnale. Een week lang is het Muziekgebouw een en al strijkkwartet. In de ruimte, spectaculaire architectuur en geweldige akoestiek van het gebouw kun je je bijna letterlijk onderdompelen in het strijkkwartet – met een ongelooflijk uitzicht over het IJ.

Het Muziekgebouw ligt op ongeveer 10 minuten lopen van Amsterdam Centraal Station; tram 26 stopt voor de deur.

Kan ik ook overnachten tijdens het festival?

In het Lloyd Hotel verblijf je dag en nacht tussen de musici! Daar slapen al onze festivalgasten, op een steenworp - of twee tramhaltes - afstand van het Muziekgebouw. Het Lloyd Hotel biedt een speciale korting aan voor festivalbezoekers.

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is een culturele ANBI. Wat betekent dat?

De Stichting Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is een culturele ANBI. Dat betekent dat het festival is aangemerkt als een 'Algemeen Nut Beogende Instelling' zonder winstoogmerk. Dankzij de ANBI-status is een donatie aan de Strijkkwartet Biënnale voordelig. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Support'.