Het festival

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is het allereerste grootschalige strijkkwartetfestival ter wereld.

In 2018 werd de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam werkelijkheid. Nergens ter wereld bestond zo’n groot internationaal festival voor het strijkkwartet. In meer dan zestig concerten en een veelzijdig randprogramma vervulde de biënnale haar missie om het strijkkwartet in al zijn rijkdom en schoonheid te vieren, te vernieuwen en met iedereen te delen.

Al in drie edities groeide het festival uit tot iets wat onze allereerste dromen heeft overtroffen. Met meer dan 14.000 bezoekers is het festival een internationale ontmoetingsplek geworden, waar we ons iedere twee jaar volledig in het strijkkwartet kunnen onderdompelen. Aanwezig zijn doorgewinterde liefhebbers, nieuwsgierige luisteraars die voor het eerst het strijkkwartet proberen én de musici zelf. Samen vieren en ontdekken we wat het strijkkwartet zo bijzonder maakt: grenzeloze mogelijkheden, perfectie en intimiteit.

Het samenbrengen van mensen van over de hele wereld, al die culturen en generaties, maakt een ongekende uitwisseling mogelijk. Er is niet alleen plek voor de gevestigde wereldtop, maar ook voor de jonge generatie; niet alleen voor het bekende repertoire, maar ook voor het experiment.

Buiten de acht dagen van het festival is de Strijkkwartet Biënnale eveneens actief. Zo werken we samen met het Leerorkest Nederland, een muzikaal-sociaal project, met taalscholen die nieuwkomers taalonderwijs bieden, om het strijkkwartet te brengen op plekken waar het anders niet zou komen. Ook hebben we een ontwikkelingsprogramma opgezet, de SQBA Residency, en werken we samen met Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen.

In 2022 hebben we binnen de coronabeperkingen de eerdere edities van onze succesformule kunnen herhalen. De editie 2024 is in de maak. Verwacht mooie wereldpremières en een prikkelende line-up met aanstormend talent. De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is iedere twee jaar een vaste stip op de horizon om naartoe te leven en naar uit te kijken.

Iets betekenen in het realiseren van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam? Lees hier hoe dat kan:

Support het festival

Compositie-opdrachten

In drie festivaledities (2018, 2020 en 2022) heeft de Strijkkwartet Biënnale al twaalf compositie-opdrachten (mede) mogelijk gemaakt, en dan tellen we de premières die kwartetten zelf meenemen niet eens mee. Met deze opdrachten hopen we het strijkkwartet actueel en in ontwikkeling te houden en een blijvende nalatenschap van het festival te creëren.

Bekijk alle compositie-opdrachten
 

Missie & Visie

MISSIE
De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam wil een zo groot en divers mogelijk publiek inspireren om het strijkkwartet in al zijn facetten te beleven en verder te ontdekken.

VISIE
In een tweejaarlijks grootschalig internationaal festival laten wij musici, liefhebbers en nieuwsgierige luisteraars het strijkkwartet ervaren als een actuele, springlevende kunstvorm. Onze blik is niet alleen gericht op het rijke verleden van het genre, we geven ook actuele ontwikkelingen, cross-overs en innovatie een prominente plek. Van groot belang daarbij zijn het scouten, presenteren en ontwikkelen van jong talent in binnen- en buitenland, het geven van compositie-opdrachten en het mogelijk maken van samenwerkingen met makers uit andere disciplines.

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam onderschrijft de Governance Code Cultuur, de Code Culturele Diversiteit en de Fair Practice Code.

 

Team

ARTISTIEK & ALGEMEEN DIRECTEUR

Yasmin Hilberdink

Co-programmeur

Frederike Berntsen

ZAKELIJK DIRECTEUR

Jaap Hülsmann

PROJECTLEIDING & PRODUCTIE

Leana Furman

SQBA RESIDENCY

Elisabeth Gierveld

MARKETING & COMMUNICATIE

Zoë Harriford-McLaren

ADMINISTRATIEKANTOOR
Ellen Bijsterbosch
finance@sqba.nl

PR & PERSBENADERING
Marjolein Van Ruiten
press@sqba.nl

HOOFDPRODUCENT
Marit Nijhuis
production@sqba.nl

 

Raad van Toezicht en bestuur

RAAD VAN TOEZICHT STICHTING STRIJKKWARTET BIËNNALE AMSTERDAM
Dries van Ingen (voorzitter)
Michael Kembel (penningmeester)
Diana van Everdingen (secretaris)
Piet Boogert
Saskia Reuling
Leo Samama

BESTUUR STRING QUARTET BIENNALE FOUNDATION
Riemke thoe Schwartzenberg-Manger Cats (voorzitter)
Jeffrey Prins (penningmeester)
Erika Marseille (secretaris)
Michiel van Asbeck
Anne Christin Erbe

Het bestuur is onbezoldigd.

 

Artistieke ambassadeurs en adviseurs

Liza Ferschtman (violiste)
Francis Humphrys (artistiek directeur West Cork Chamber Music Festival)
Barry Shiffman (directeur Banff International String Quartet Competition)
Marco de Souza (oprichter Leerorkest)
Alasdair Tait (directeur YCAT)
Mirjam Wijzenbeek (programmeur kamermuziek Het Concertgebouw)
Sam Wigglesworth (Performance Music Director Faber Music)

 

Locaties

Muziekgebouw

Het kloppende festivalhart van de Strijkkwartet Biënnale. Acht dagen lang is het Muziekgebouw een en al strijkkwartet. In de ruimte, de spectaculaire architectuur en de geweldige akoestiek van het gebouw kun je je bijna letterlijk onderdompelen in het strijkkwartet – met een ongelooflijk uitzicht over het IJ.

website

Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre

Als het Muziekgebouw het festivalhart is, dan is het Mövenpick Hotel deze editie het festivalhuis. Alle musici slapen, drinken en eten samen in het Mövenpick. Daarmee bruist ook het Mövenpick – de directe buren van het Muziekgebouw - een week lang van het strijkkwartet.
Ook voor festivalbezoekers is het Mövenpick Hotel the place to be; want wat is er mooier dan slapen en ontbijten tussen de musici en ze vervolgens op het podium meemaken? Vanuit de lobby van het Mövenpick is het ongeveer vijftig stappen lopen naar de ingang van het Muziekgebouw. Dichterbij het podium kan niet!

website

Bimhuis

Deze festival-editie vinden meer programma's plaats in het Bimhuis dan voorgaande jaren. De intieme en ontspannen sfeer van het Bimhuis brengt je extra dichtbij de muziek. En wat handig is: de ingang naar het Bimhuis ligt binnen in het Muziekgebouw - je kunt je jas gewoon aan de kapstok laten hangen.

website
 

FAQ

Met welke corona-maatregelen moet ik rekening houden tijdens het festival?

Het enige wat wij op dit moment kunnen zeggen is dat wij alle richtlijnen vanuit het RIVM zullen volgen om een fijn en veilig concertbezoek mogelijk te maken. We hopen dat de Biënnale in zijn volledigheid, zonder restricties, kan plaatsvinden, maar om het festival te kunnen aanpassen naar de dan geldende maatregelen worden alle plaatsen deze editie ongeplaceerd verkocht.

Waar vindt het festival plaats?

Het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam is het festivalhart van de Strijkkwartet Biënnale; daar vinden de meeste concerten plaats, met ook af en toe een programma in het Bimhuis.
Daarnaast werken we iedere festival-editie met programma-partners, waardoor er ook wel eens programma's op andere locaties worden gemaakt. Eerder waren dat bijv. Eye en De Balie. Over partners van de komende editie maken we meer bekend zodra de kaartverkoop start en ons programma online komt, in september 2021.

Worden de concerten gestreamd?

Het festival zal niet worden gestreamd met beeld. We werken ondertussen wel hard aan Radio SQBA: onze eigen radiozender met acht dagen lang programmering en live-uitzending van de meeste festival-programma's. Binnenkort vertellen we meer!

Toegankelijkheid tijdens het festival en online.

We doen ons best om als festival zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. Qua fysieke toegankelijkheid zijn we afhankelijk van onze locaties - zij doen op hun beurt hun best om de nodige voorzieningen te bieden voor bezoekers met een beperking.

We doen ons best om ook onze website zo toegankelijk mogelijk te maken. Er zijn een aantal instellingen op je computer, tablet of telefoon die het wellicht makkelijker maken om onze website optimaal te ervaren:
- het gebruik van een ander lettertype
- grotere tekst
- andere kleuren
- het gebruik van 'screenreaders'

Heb je een specifieke vraag of juist een tip? Neem dan contact op met ons via info@sqba.nl of kijk op onze contactpagina.

Hoe kom ik op het festival?

Onder het Muziekgebouw ligt de Piet Heinparkeergarage, vanaf daar kun je direct het Muziekgebouw binnenkomen. Adres: Piet Heinkade 1, 1019 BR Amsterdam. Liever met het openbaar vervoer? Vanaf Amsterdam Centraal Station is het Muziekgebouw ongeveer 15 minuten lopen en tram 26 (vertrek vanaf Centraal Station IJ-zijde) stopt voor de deur bij halte Muziekgebouw / Bimhuis.
NB: de Piet Heintunnel is dicht, houdt daar rekening mee bij het plannen van je reis.

Kan ik ook overnachten tijdens het festival?

Amsterdam biedt natuurlijk talloze mogelijkheden om te overnachten. Maar in het Mövenpick Amsterdam City Centre verblijf je dag en nacht tussen de musici. Daar slapen al onze festivalgasten, op een steenworp afstand van het Muziekgebouw. Het Mövenpick Hotel biedt een speciale korting voor festival-bezoekers. Boek een kamer via: https://all.accor.com/promotions-offers/hotel-events/owm014066-001-movenpick-amsterdam.en.shtml?

Kan ik dagkaarten of een passe-partout kopen voor het festival?

Een dagkaart of passe-partout is niet één ticket, maar eigenlijk een grote stapel met voor ieder concert een apart ticket. Lees hier meer over het bestellen van dagkaarten en passe-partouts: https://sqba.nl/ticket-info/

Kan ik meehelpen als vrijwilliger?

Iedereen is meer dan welkom om te helpen als vrijwilliger. Stuur een mail naar volunteers@sqba.nl om meer informatie te ontvangen of je direct aan te melden!

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is een culturele ANBI. Wat betekent dat?

De Stichting Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is een culturele ANBI. Dat betekent dat het festival is aangemerkt als een 'Algemeen Nut Beogende Instelling' zonder winstoogmerk. Dankzij de ANBI-status is een donatie aan de Strijkkwartet Biënnale voordelig. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Support'.