Het festival

 

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam vindt elke twee jaar plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ en BIMHUIS – een bruisende ontmoetingsplek voor liefhebbers en nieuwsgierige luisteraars én meteen ook het grootste strijkkwartetfestival ter wereld. In acht volle dagen, met meer dan vijftig concerten, masterclasses, talks en een veelzijdig randprogramma viert de Strijkkwartet Biënnale het strijkkwartet in al zijn rijkdom en veelzijdigheid.

De Strijkkwartet Biënnale omarmt de schoonheid van de traditie en speurt naar de jongste loten aan de stam. Naast de gevestigde wereldtop treden in elke editie een groot aantal veelbelovende jonge kwartetten aan, spelers die de toekomst van het strijkkwartet belichamen.

De volgende (5de) editie staat gepland van 24 t/m 31 januari 2026. De line-up maken we in het voorjaar 2025 bekend – verwacht weer rond de vijfentwintig strijkkwartetten uit alle windstreken, verscheidene solisten, artiesten uit diverse kunstdisciplines en nationale en internationale sprekers. Er zijn zeker weer een aantal (wereld)premières te beleven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Support het festival

Compositie-opdrachten

In vier festivaledities (2018, 2020, 2022 en 2024) heeft de Strijkkwartet Biënnale al vijftien compositie-opdrachten (mede) mogelijk gemaakt, en dan tellen we de premières die kwartetten zelf meenemen niet eens mee.

Bekijk alle compositie-opdrachten
 

Missie & Visie

MISSIE
De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam wil een zo groot en divers mogelijk publiek inspireren om het strijkkwartet in al zijn facetten te beleven en verder te ontdekken.

VISIE
In een tweejaarlijks grootschalig internationaal festival laten wij musici, liefhebbers en nieuwsgierige luisteraars het strijkkwartet ervaren als een actuele, springlevende kunstvorm. Onze blik is niet alleen gericht op het rijke verleden van het genre, we geven ook actuele ontwikkelingen, cross-overs en innovatie een prominente plek. Van groot belang daarbij zijn het scouten, presenteren en ontwikkelen van jong talent in binnen- en buitenland, het geven van compositie-opdrachten en het mogelijk maken van samenwerkingen met makers uit andere disciplines.

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam onderschrijft de Governance Code Cultuur, de Code Culturele Diversiteit en de Fair Practice Code. Met betrekking tot de honorering van medewerkers richten wij ons naar de CAO Toneel & Dans; musici en componisten honoreren wij naar internationale normen.

 

Team

ARTISTIEK & ALGEMEEN DIRECTEUR

Yasmin Hilberdink

Programmeur

Frederike Berntsen

ZAKELIJK DIRECTEUR

Kiki Raposo de Haas

PROJECTLEIDING & PRODUCTIE

Leana Furman

SQBA RESIDENCY / MERITA PLATFORM

Elisabeth Gierveld

PR & PERSBENADERING

Marjolein van Ruiten

ADMINISTRATIEKANTOOR

Ellen Bijsterbosch

 

Raad van Toezicht en bestuur

RAAD VAN TOEZICHT STICHTING STRIJKKWARTET BIËNNALE AMSTERDAM
Michael Kembel (voorzitter)
Levent Aykul (penningmeester)
Diana van Everdingen (secretaris)
Willie Beumer
Piet Boogert
Marijke Evers
Maud Turnhout

BESTUUR STRING QUARTET BIENNALE FOUNDATION
Riemke thoe Schwartzenberg-Manger Cats (voorzitter)
Jeroen Davidson (penningmeester)
Willem van Eeghen
Anne Christin Erbe
Susan Lambrechtsen

De leden van de Raad van Toezicht van de Stichting Strijkkwartet Biënnale en de leden van het bestuur van de String Quartet Biennale Foundation zijn onbezoldigd.

 

Artistieke ambassadeurs en adviseurs

Charlotte Bartissol (directeur ProQuartet Parijs)
Kirsten Dawes (hoofd artistieke zaken Pierre Boulez Saal Berlijn)
Liza Ferschtman (violiste)
Francis Humphrys (directeur West Cork Chamber Music Festival)
Barry Shiffman (directeur Banff International String Quartet Competition)
Marco de Souza (oprichter Leerorkest)
Alasdair Tait (directeur YCAT)
Mirjam Wijzenbeek (programmeur kamermuziek Het Concertgebouw)
Sam Wigglesworth (Performance Music Director Faber Music)

 

Locaties

Muziekgebouw

Het kloppende festivalhart van de Strijkkwartet Biënnale. Acht dagen lang is het Muziekgebouw / BIMHUIS een en al strijkkwartet. In de ruimte, de spectaculaire architectuur en de geweldige akoestiek van het gebouw kun je je bijna letterlijk onderdompelen in het strijkkwartet – met een ongelooflijk uitzicht over het IJ.

website

Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre

Als het Muziekgebouw het festivalhart is, dan is het Mövenpick Hotel deze editie het festivalhuis. Alle musici slapen, drinken en eten samen in het Mövenpick. Daarmee bruist ook het Mövenpick – de directe buren van het Muziekgebouw - een week lang van het strijkkwartet.
Ook voor festivalbezoekers is het Mövenpick Hotel the place to be; want wat is er mooier dan slapen en ontbijten tussen de musici en ze vervolgens op het podium meemaken? Vanuit de lobby van het Mövenpick is het ongeveer vijftig stappen lopen naar de ingang van het Muziekgebouw. Dichterbij het podium kan niet!

website

Bimhuis

Deze festival-editie vinden meer programma's plaats in het Bimhuis dan voorgaande jaren. De intieme en ontspannen sfeer van het Bimhuis brengt je extra dichtbij de muziek. En wat handig is: de ingang naar het Bimhuis ligt binnen in het Muziekgebouw - je kunt je jas gewoon aan de kapstok laten hangen.

website
 

FAQ

Waar vindt het festival plaats?

Het Muziekgebouw aan 't IJ en het BIMHUIS in Amsterdam zijn het festivalhart van de Strijkkwartet Biënnale; daar vinden alle concerten plaats.

Toegankelijkheid tijdens het festival

We doen ons best om als festival zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. Qua fysieke toegankelijkheid zijn we afhankelijk van onze locatie, het Muziekgebouw en het BIMHUIS. Samen doen wij ons best om de nodige voorzieningen en hulp te bieden voor bezoekers met een beperking.

Heb je een specifieke vraag of juist een tip? Neem dan contact op met ons via info@sqba.nl. Samen kijken we hoe we je bezoek zo makkelijk en prettig mogelijk kunnen maken.

Hoe kom ik op het festival?

Onder het Muziekgebouw ligt de Piet Heinparkeergarage, vanaf daar kun je direct het Muziekgebouw binnenkomen. Adres: Piet Heinkade 1, 1019 BR Amsterdam.
Liever met het openbaar vervoer? Vanaf Amsterdam Centraal Station is het Muziekgebouw ongeveer 15 minuten lopen en tram 26 (vertrek vanaf Centraal Station IJ-zijde) stopt voor de deur bij halte Muziekgebouw / Bimhuis.

Kan ik ook overnachten tijdens het festival?

In Mövenpick Amsterdam City Centre, pal naast het Muziekgebouw, verblijven alle musici en andere gasten van het festival.
Deze hotels zijn ook op loopafstand van het Muziekgebouw:

Hotel Jakarta
Doubletree by Hilton
Pension Homeland

Kan ik dagkaarten of een passe-partout kopen voor het festival?

Leuk! Je wilt je helemaal onderdompelen in het strijkkwartet.... dan kun je het beste een (of meer) dagkaarten kopen óf een passe-partout voor alle concerten. Een dagkaart of passe-partout is niet één ticket, maar eigenlijk een grote stapel met voor ieder concert een apart ticket.

Neem het beste contact op met de kassa van het Muziekgebouw, zij helpen je graag verder:
Tel: 020 788 2000
kassa@muziekgebouw.nl

Let op! De kassa is geopend van maandag t/m zaterdag vanaf 15.00 uur tot aanvang van het avondconcert, op dagen zonder concert tot 17.00 uur. Op overige dagen gaat de kassa open 1,5 uur voordat het concert begint. De kassa is op deze tijden ook telefonisch bereikbaar.

Kan ik meehelpen als vrijwilliger?

Iedereen is meer dan welkom om te helpen als vrijwilliger. Stuur een mail naar volunteers@sqba.nl om meer informatie te ontvangen of je direct aan te melden!

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is een culturele ANBI. Wat betekent dat?

De Stichting Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is een culturele ANBI. Dat betekent dat het festival is aangemerkt als een 'Algemeen Nut Beogende Instelling' zonder winstoogmerk. Dankzij de ANBI-status is een donatie aan de Strijkkwartet Biënnale voordelig. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Support'.