Het festival
Het allereerste grootschalige strijkkwartet-festival ter wereld.
In 2018 werd de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam werkelijkheid. Nergens ter wereld bestond zo’n groot en internationaal festival voor het strijkkwartet. Met meer dan zestig concerten, een veelzijdig randprogramma en met als missie om het strijkkwartet in al zijn rijkdom en schoonheid te vieren, te vernieuwen en met iedereen te delen.
Al in twee edities groeide het festival uit tot iets wat onze allereerste dromen heeft overstegen. Met meer dan 14.000 bezoekers is het festival een internationale ontmoetingsplek geworden; waar we ons iedere twee jaar volledig in het strijkkwartet kunnen onderdompelen. Doorgewinterde liefhebbers, nieuwsgierige luisteraars die voor het eerst het strijkkwartet proberen én de musici zelf. Samen vieren en ontdekken we dát wat het strijkkwartet zo bijzonder maakt: grenzeloze mogelijkheden, perfectie en intimiteit.
Het samenbrengen van mensen van over de hele wereld, al die culturen, generaties, maakt een ongekende uitwisseling mogelijk — er is plek voor niet alleen de gevestigde wereldtop, maar ook voor de jonge generatie; niet alleen voor het bekende repertoire, maar ook voor het experiment.
Maar ook buiten de acht dagen van het festival is de Strijkkwartet Biënnale volop actief. Zo werken we in die tussentijd bijvoorbeeld samen met het Leerorkest en taalscholen om het strijkkwartet te brengen op plekken waar het anders niet zou komen.
In 2020 hebben we het succes herhaald en nu is de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam iedere twee jaar een vaste stip op de horizon om naartoe te leven en naar uit te kijken.
Iets betekenen in het realiseren van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam? Lees hier hoe dat kan:
Missie & Visie
MISSIE
De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam wil een zo groot en divers mogelijk publiek inspireren om het strijkkwartet in al zijn facetten te beleven en verder te ontdekken.
VISIE
In een tweejaarlijks grootschalig internationaal festival laten wij musici, liefhebbers en nieuwsgierige luisteraars het strijkkwartet ervaren als een actuele, springlevende kunstvorm. Onze blik is niet alleen gericht op het rijke verleden van het genre, we geven ook actuele ontwikkelingen, cross-overs en innovatie een prominente plek. Van groot belang daarbij zijn het scouten, presenteren en ontwikkelen van jong talent in binnen- en buitenland, het geven van compositieopdrachten en het mogelijk maken van samenwerkingen met makers uit andere disciplines.
Team
ALGEMEEN/ARTISTIEK DIRECTEUR
Yasmin Hilberdink
“Allereerst de schoonheid van de muziek, de onuitputtelijke hoeveelheid fantastisch repertoire. Daarnaast het vaste kader van de vier stemmen waarin alles mogelijk lijkt; je kent het, maar het is toch elke keer anders. In het bekende ontdek je altijd weer iets onverwachts, een nieuwe wending, een nieuwe kleur. Hoe meer je luistert, hoe mooier het wordt — zoals het hoort bij echte liefde.”
ZAKELIJK DIRECTEUR
Jaap Hülsmann
“Veel mensen denken dat je strijkkwartet pas op latere leeftijd echt kunt leren waarderen. Dat klopt niet. Ik weet als geen ander dat je ook als kind al de schoonheid en de rijkdom van het strijkkwartet kunt beleven. De oneindige klankwereld die de vier strijkers samen in een strijkkwartet kunnen scheppen, biedt mij de magie van altijd weer kunnen terugkeren naar waar mijn diepste muziekbeleving vandaan komt.”
PROGRAMMERING/MARKETING
Robin de Bruijn
“Van kitsch tot kunst; van filosofische overpeinzingen van wereldbelang tot de meest persoonlijke emotie. Hoe de musici naar elkaar kijken of juist niet; hoe ze bewegen en samensmelten — of juist niet. Die combinatie van het menselijke en het bovenmenselijke. En die intense beleving in een festival; waar je strijkkwartet op je eigen manier kunt ervaren en ontdekken – met veel goede wijn en lekker eten.”
PRODUCTIE/PROJECTLEIDING
Leana Furman
“Het strijkkwartet is voor mij onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd: als kind van een strijkkwartetspeler hoorde ik thuis vrijwel al het repertoire. De combinatie van die vier instrumenten bij elkaar is herkenbaar uit duizenden, daarom voelt het als thuiskomen. De chemie tussen vier mensen maakt het tot iets extra bijzonders, bijna een vanzelfsprekendheid. Maar tegelijkertijd is ’t het allermoeilijkste: met vier mensen als één functioneren.”
Bestuur
BESTUUR STICHTING STRIJKKWARTET BIËNNALE AMSTERDAM
Dries van Ingen (voorzitter)
Jeroen van Spijk (penningmeester)
Diana van Everdingen (secretaris)
Piet Boogert
Saskia Reuling
Leo Samama
Berfin Yesilgöz
BESTUUR STRING QUARTET BIENNALE FOUNDATION
Riemke thoe Schwartzenberg-Manger Cats (voorzitter)
Jeffrey Prins (penningmeester)
Erika Marseille (secretaris)
Michiel van Asbeck
Het bestuur is onbezoldigd.
Artistieke ambassadeurs en adviseurs
Dieuwertje Blok (presentatrice, radio- en televisiemaker)
Isabel Charisius (voormalig lid Alban Berg Quartett)
Liza Ferschtman (violiste)
Andreas Grütter (strijkstokkenbouwer)
Emmanuel Hondré (programmeur La Philharmonie)
Francis Humphrys (artistiek directeur West Cork Chamber Music Festival)
Stefan Metz (oprichter Nederlandse Strijkkwartet Academie)
Barry Shiffman (directeur Banff International String Quartet Competition)
Marco de Souza (oprichter Leerorkest)
Alasdair Tait (directeur YCAT)
Sven Arne Tepl (artistiek directeur Residentie Orkest)
Mirjam Wijzenbeek (programmeur kamermuziek Het Concertgebouw)
Sam Wigglesworth (Performance Music Director Faber Music)
Locaties
Muziekgebouw
Het kloppende festivalhart van de Strijkkwartet Biënnale. Acht dagen lang is het Muziekgebouw een en al strijkkwartet. In de ruimte, spectaculaire architectuur en geweldige akoestiek van het gebouw kun je je bijna letterlijk onderdompelen in het strijkkwartet – met een ongelooflijk uitzicht over het IJ.
Lloyd Hotel
Als het Muziekgebouw het festivalhart is, dan is het Lloyd Hotel het festivalhuis. Alle musici slapen, drinken en eten samen in het Lloyd Hotel. Daarmee bruist ook het Lloyd Hotel – op slechts een paar tramhaltes afstand van het Muziekgebouw – een week lang van het strijkkwartet.
Ook voor festivalbezoekers is het Lloyd Hotel the place to be; want wat is er mooier dan slapen en ontbijten tussen de musici en ze vervolgens op het podium meemaken?