Terug

Sjostakovitsj, Arenski & Tsjaikovski

met Borodin Quartet, Mark Schumann

20:15 / wo 2 febr / Muziekgebouw Grote Zaal / € 39

Cello    Kernrepertoire    Russisch    Strijkkwartet +   
Geannuleerd
 
Foto : Keith Saunders

Borodin Quartet

Ruben Aharonian (viool)
Sergei Lomovsky (viool)
Igor Naidin (altviool)
Vladimir Balshin (cello)

Sjostakovitsj

Strijkkwartet nr. 1

Arenski

Strijkkwartet nr. 2

Tsjaikovski

Kinderalbum, op. 39 (arr. Dubinsky)

Dat het Borodin Quartet – als archetype Russisch kwartet – met drie Russische meesterwerken komt is misschien niet zo verrassend, maar ze komen wel met een héle bijzondere selectie: het tweede strijkkwartet van Arenski en het kinderalbum van tijdgenoot Tsjaikovski naast het eerste strijkkwartet van Sjostakovitsj.

In 1894 scheef Arenski zijn tweede strijkkwartet ter nagedachtenis aan Tsjaikovski. Om de rouwende sfeer te benadrukken koos hij ervoor om in plaats van voor twee violen, altviool en een cello te schrijven voor een zwaardere en diepere klank: één viool, een altviool en twéé cello’s.

Het kinderalbum van Tsjaikovski is een soort contragewicht. Een verzameling pianowerkjes bedoeld om te leren spelen met niet alleen maar saaie oefeningen, maar inspirerende en prikkelende, fantasierijke stukjes; bewerkt voor strijkkwartet door een van de oorspronkelijke leden van het Borodin Quartet (1945 – 1975), Rostislav Dubinsky. Het eerste strijkkwartet van Sjostakovitsj zit daar in zekere zin ergens tussenin: het is niet zo zwaar als zijn latere kwartetten en beduidend romantischer, maar toch lijkt het nooit écht optimistisch.

Geannuleerd

Dat het Borodin Quartet - als archetype Russisch kwartet - met drie Russische meesterwerken komt is misschien niet zo verrassend, maar ze komen wel met een héle bijzondere selectie.

Gerelateerde programma's

1

febr
dinsdag
22:30 uur

Geannuleerd
Muziekgebouw Grote Zaal

Late Beethoven: opus 127

€ 17,50

31

jan
maandag
20:15 uur

Geannuleerd
Muziekgebouw Grote Zaal

Dvořák & Sjostakovitsj

€ 39

30

jan
zondag
20:15 uur

Geannuleerd
Muziekgebouw Grote Zaal

Borodin, Mendelssohn & Brahms

€ 39