Terug

Pre-opening Leerorkest

19:15 / za 29 jan / Muziekgebouw Entreehal / Gratis

Educatie    Outreach    Partners   
Geannuleerd
De pre-opening door het Leerorkest in 2020
Foto : Ben Bonouvrier

Iedere editie van de Strijkkwartet Biënnale wordt feestelijk ge-pre-opend door het Leerorkest. Samen met het Leerorkest maken we structurele strijkkwartet-lessen mogelijk voor de meest gemotiveerde kinderen uit hun school- en wijk-orkesten. Opeens op jezelf en je drie medespelers aangewezen zijn; nieuwe vriendschappen ontwikkelen; samen de baas zijn over hoe je speelt; samen problemen moeten oplossen: de jonge strijkkwartetjes van het Leerorkest (9 – 12 jaar) maken het allemaal mee.

Deze editie is de pre-opening extra bijzonder: voor het eerst spelen de kinderen van het Leerorkest niet alleen strijkkwartet, maar zijn sommigen van hen ook aan het componeren geslagen onder begeleiding van componiste Anne-Maartje Lemereis: So you think… you can write a strijkkwartet.
Tijdens de pre-opening vinden de wereldpremières plaats van deze bijzondere composities!

Geannuleerd

Het zijn de bovenste en de onderste laag van de piramide die elkaar ontmoeten in deze samenwerking.

 

In 2016 initieerde de Strijkkwartet Biënnale in de aanloop naar de eerste festivaleditie een project wat het best kan worden omschreven als ‘een avontuur’ voor beide organisaties. ‘My First String Quartet’ werd in het leven geroepen: een meerjarig traject waarin een groep gemotiveerde kinderen intensief strijkkwartet leren spelen.

De samenwerking bleek voor beide organisaties perfect aan te sluiten op de respectievelijke visies. De Strijkkwartet Biënnale vond bij het Leerorkest een bestaande infrastructuur om het strijkkwartet op een diepgaande en waardevolle manier te introduceren bij publieksgroepen die ver van de concertzaal af staan en bovendien een zaadje te planten bij een nieuwe generatie luisteraars en spelers in spé. Het Leerorkest vond op haar beurt een partner om een nieuwe stap te zetten in haar muziekeducatie.

Lees meer over deze bijzondere en onverwachte samenwerking

 

Een van de strijkkwartetten van het Leerorkest
FOTO: Greta Muis