Terug

Openingsconcert Strijkkwartet Biënnale 2024

20:15 / za 29 jan / Grote Zaal Muziekgebouw / € 45,00

2022    Avondconcert    Première    Stem    Strijkkwartet +   
Geannuleerd
Danish String Quartet
Foto : Igor Studio

Dove

Togetherness (wereldpremière)

Dove

In Damascus

Brahms

Strijkkwartet nr. 1, op. 51/1

Tijdens het openingsconcert van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam komen heden en verleden op spectaculaire wijze samen. In Adès’ Four Quarters valt het historische besef van de componist samen met zijn hedendaagse toontaal. Zijn landgenoot Britten neemt in Three Divertimenti een voorschot op zijn latere strijkkwartetten. En natuurlijk is Der Tod und das Mädchen van Schubert een onsterfelijk meesterwerk. 

 

In Der Tod und das Mädchen gebruikt Schubert een eigen lied als thema voor de variaties van het tweede deel. Het hele kwartet staat in mineur, waarbij een enkele majeurwending de typisch schubertiaanse weemoed oproept. Het Danish Quartet, vier moderne dertigers die houden van vintage auto’s en computerspelletjes, voelt de weltschmerz van de rijpe Schubert volledig aan. Muziek is een universele taal, voor jong en oud – en Schubert schreef dit kwartet als zevenentwintigjarige.

 

Geannuleerd

Hoewel we het tijdens onze eerste ontmoeting niet hadden kunnen voorzien, bleek een nieuw werk van Jonathan Dove de perfecte opening van de derde editie te zijn.

 

Ilker Arcayürek
FOTO: Janina Laszlo

Gerelateerde programma's

31

jan
maandag
14:15 uur

Geannuleerd
Grote Zaal Muziekgebouw

Niet Haydn, maar Goya: kwartetten & portretten

€ 20

5

febr
zaterdag
20:15 uur

Geannuleerd
Grote Zaal Muziekgebouw

Slotconcert

€ 41

1

febr
dinsdag
20:15 uur

Geannuleerd
Grote Zaal Muziekgebouw

Haydn & Shaw

€ 39