Terug

Late Beethoven: Opus 127

met Belcea Quartet

22:30 / za 27 jan / Grote Zaal Muziekgebouw / € 25,00

2024    Late Beethoven    za 27 jan   
Beclea Quartet
Foto : Marco Borggreve

Belcea Quartet

Corina Belcea (viool)
Suyeon Kang (viool)
Krzysztof Chorzelski (altviool)
Antoine Lederlin (cello)

Ludwig van Beethoven

Strijkkwartet nr. 12 op. 127

Aan ‘Monsieur Louis van Bethoven à Viennes’, stond op de envelop van Nikolaus Galitzin uit St.-Petersburg, die in 1822 bij Beethoven op de mat viel – deze adressering was voldoende, er was maar één Beethoven: dé Beethoven. De rijke aristocraat Galitzin, amateurcellist en fan van de grote Wener, bestelde een aantal kwartetten bij hem. En zo keerde de componist na ruim tien jaar terug naar het strijkkwartet, en begon hij aan zijn late opusnummers in dit genre, ongeëvenaard in de kwartetliteratuur.

In Jan Caeyers’ monumentale Beethovenbiografie heet het hoofdstuk over de late strijkkwartetten ‘De ontdekking van de hemel’. En met reden: net als Mulisch’ roman openen deze kwartetten een wereld die alle begrip te boven gaat. Nog beter dan woorden weet Beethovens muziek hier de essentie van liefde en pijn weer te geven. Op de top van zijn creativiteit verkent hij de grens tussen denken en voelen, tussen materie en spiritualiteit.

De hele Late Beethoven-reeks meemaken? Ga naar het Marmen Quartet, Leonkoro Quartett, Brentano String Quartet, Calder Quartet en Simply Quartet.

Bestel kaarten

Gerelateerde programma's

28

jan
zondag
13:30 uur

Bestel kaarten
Grote Zaal Muziekgebouw

Bartókcyclus 1

€ 25,00

28

jan
zondag
16:30 uur

Bestel kaarten
Grote Zaal Muziekgebouw

Bartókcyclus 3

€ 20,00

28

jan
zondag
20:15 uur

Bestel kaarten
Grote Zaal Muziekgebouw

Avondconcert: Britten, Schubert

€ 45,00