Terug

Avondconcert: Bennett/Stanhope, Mozart, Britten

met Australian String Quartet, Dr Lou Bennett AM

20:15 / do 1 febr / Grote Zaal Muziekgebouw / € 40,00

2024    Avondconcert    do 1 febr   
Dr. Lou Bennett
Foto : Dr. Romaine Moreton

Australian String Quartet

Dale Barltrop (viool)
Francesca Hiew (viool)
Christopher Cartlidge (altviool)
Michael Dahlenburg (cello)

Dr Lou Bennett AM / Paul Stanhope

nyilamum – song cycles, voor strijkkwartet en zang (Wereldpremière)

Wolfgang Amadeus Mozart

Strijkkwartet nr. 15 KV 421

Benjamin Britten

Strijkkwartet nr. 2

Het in 1985 opgerichte Australian String Quartet vertegenwoordigt het strijkkwartet op het oudste continent en doet dat op een bijzondere manier. Alle vier de musici bespelen een prachtinstrument van Guadagnini. Verder staat het ensemble voor uitdagende programma’s met een Australische link. Hun gelauwerde landgenoten Lou Bennett en Paul Stanhope gunnen de Strijkkwartet Biënnale de wereldpremière van nyilamum – song cycles*, hun compositie voor strijkkwartet, dit keer met toevoeging van de menselijke stem.

Mozarts Vijftiende strijkkwartet, het tweede van de zes aan Haydn opgedragen kwartetten, is een dramatisch werk dat in sfeer vooruitwijst naar Beethovens aangrijpende late strijkkwartetten. In zijn Tweede strijkkwartet slaat ook Britten een ernstige toon aan: het werk werd geschreven in 1945, ter herdenking van Purcells 250e sterfdag. Enkele maanden eerder maakte Britten samen met Yehudi Menuhin een concerttournee langs de net bevrijde Duitse concentratiekampen, een ervaring die zijn weerslag vond in dit kwartet. 

 

* nyilamum – song cycles  is een samenwerking tussen Dr Lou Bennett AM, Paul Stanhope, het Australian String Quartet en Binung Boorigan. Het werk is geschreven in opdracht van het Australian String Quartet met de genereuze steun van de nyilamum – song cycles Commissioning Circle en andere donateurs.

Het Australian String Quartet dankt haar belangrijkste partners University of Adelaide, Government of South Australia, Creative Australia, UKARIA, beschermvrouw Maria Myers AC en de leden van de Artists’ Circle.

We erkennen de Jaara gemeenschap en de verhalen die ze in zich dragen.

Bestel kaarten

Gerelateerde programma's

31

jan
woensdag
14:15 uur

2

febr
vrijdag
09:30 uur

Bestel kaarten
Grote Zaal Muziekgebouw

Vroege Haydn

€ 23,00