Magazine

Educatie & Talentontwikkeling

RESIDENCY JONGE KWARTETTEN
In het Residency programma kunnen jonge, veelbelovende kwartetten onderdeel uitmaken van hét wereldwijde strijkkwartet-festival met masterclasses, coaching door docenten en leden van internationale strijkkwartetten én bovendien huisvesting, eten en concertbezoeken volledig verzorgd.
Tijdens de tweede editie in 2020 ontving de Strijkkwartet Biënnale vier kwartetten: het Nemeth Quartet uit Turkije, het Bresler Quartet uit Israël, het Affinity Quartet uit Australië en het Barbican Quartet uit Engeland.
Het Residency 2022 programma (docenten en deelnemende kwartetten) wordt in het najaar 2021 bekend gemaakt.

Wil je meer informatie over de Residency mail: info@sqba.nl

LEERORKEST & STRIJKKWARTET BIENNALE
Al 15 jaar staat het Leerorkest voor muziekeducatie met een maatschappelijke impact. Kinderen in lage inkomenswijken krijgen de kans om samen in een orkest muziek te maken.

In 2016 initieerde de Strijkkwartet Biënnale een meerjarig traject waarin gemotiveerde Leerorkest kinderen intensief begeleid worden in het strijkkwartet spelen. Het Leerorkest bereikt bijna 5.000 kinderen. Er doen 18 basisscholen mee in alle hoeken van de stad. De Leerorkest kinderen leren spelen op de gangbare muziekinstrumenten van het symfonieorkest: viool, altviool, cello, contrabas, harp, dwarsfluit, klarinet, hobo, fagot, trompet, trombone, hoorn en slagwerk – en nu zijn er ook Leerorkest strijkkwartetten!

‘Het mooiste vind ik als we tegelijk spelen en de harmonie vinden in de liedjes’, vertelt leerling Yasmine (12).

Wat is het geheim van het strijkkwartet? Het Dudok Quartet is sinds het begin betrokken en neemt de kinderen mee in het spel, waar moet je op letten en hoe klinkt het goed. ‘Mijn viool kan heel elegant klinken en ook extreem,’ heeft Kareem (12) al geleerd.

Kijk naar een van de studiedagen met het Dudok Kwartet: https://youtu.be/alFd2X6R4Ow

JUNIOR-KWARTETDAGEN DUDOK KWARTET
Op een aantal momenten door het jaar heen organiseren het Dudok Kwartet, het Muziekgebouw en de Strijkkwartet Biënnale de ‘Junior-Kwartetdagen’ waarop jonge strijkers (6 tot 12 jaar) bij elkaar komen om samen strijkkwartet te spelen. Het Dudok Kwartet geeft zelf een kort concert en begeleidt deze jonge kwartetjes een dag lang door individuele lessen en kwartetlessen.

Wil je meedoen of je kind aanmelden? Voor meer informatie over de Junior-Kwartetdagen mail: info@sqba.nl

lo

Ontdek Meer

LO

Geef een toegift! Haal het Leerorkest naar de Biennale

De Strijkkwartet Biënnale werkt sinds de eerste editie langdurig samen met het Leerorkest: iedere festivaleditie wordt geopend met een feestelijk concert met strijkkwartetjes van het Leerorkest. De kinderen (9–12 jaar)… Lees Meer

P1310025

De Biennale in beeld

Op Facebook en Instagram posten we veel foto’s en filmpjes, maar voor hen die daar niets mee doen hebben we op Flickr een album gemaakt met een selectie uit de hoogtepunten… Lees Meer